11 madråd, der kan forebygge slagtilfælde
Tusinder af danskere kunne undgå slagtilfælde hvis de ændrede livsstil og spiste fornuftigere.
Slagtilfælde eller apopleksi opstår når en blodåre i hjernen rammes af en blodprop eller begynder at bløde.
Sanne Salomonsen og Michael Bundesen er de bedst kendte ofre for apopleksi i Danmark, men hvert år rammes ca. 12.000 danskere af slagtilfælde for første gang. 85 procent af tilfældene skyldes en blodprop, mens resten skyldes en lækket blodåre.
Ca. 4.700 dør årligt og dødeligheden for apopleksi er dermed den 3. største og kun overgået af kræft og hjertesygdomme.
Men blandt de mange tusinder overlevende rammes mange af lammelser, der gør dem uarbejdsdygtige og afhængige af andres hjælp.
Blandt risikofaktorerne for apopleksi er ifølge sundhed.dk:
- Højt blodtryk
- Diabetes
- Rygning
- Højt kolesterol
- Atrieflimren
- Mangel på motion
- Usund kost
Som det fremgår er alle de vigtigste risikofaktorer i et stort omfang relateret til kost og motion.
Og adskillige undersøgelser viser da også at man kan nedsætte risikoen væsentligt ved at dyrke motion, komme i form og spise fornuftigt.
Klik videre og læs 11 råd til mad, som kan nedsætte risikoen for at få et slagtilfælde: