11 madråd, der kan forebygge slagtilfælde
4. Tomater
Et glas tomatjuice eller en klat ketchup kan redde dig fra døden. Stoffet lycopen i tomater viser sig nemlig i en ny undersøgelse at reducere risikoen for at få apopleksi med over 50 procent.
Undersøgelsen af 1.031 mænd lavet af Universitet i Østfinland i Kuopio konstaterede, at personer med de højeste mængder af lycopen i blodet havde en 55 procent lavere risiko for at få et slagtilfælde end personer, der havde de laveste mængder af lycopen i blodet.
5. Lever
B-vitaminet folat har i adskillige undersøgelser vist sig at kunne påvirke risikoen for apopleksi med helt op til 20 procent. En analyse fra Kardiologisk afdeling på Peking University First Hospital i Beijing af tidligere undersøgelser viste i 2012 at tilskud med folat reducerede risikoen med 11 procent med et tilskud på 0,4-0,8 mg dagligt.
Lever fra såvel fugle, køer og svin samt torskelever på dåse indeholder nogle af de højeste mængder folat, men også broccoli, spinat, kikærter, asparges, rosenkål, peanuts indeholder fornuftige mængder.
20-30 gram lever eller 300-500 gram af nogle af de ovennævnte grøntsager skulle svare til et ekstra folat-tilskud på 0,4-0,8 mg dagligt.
6. Kalium
En analyse lavet af forskere fra FN World Food Programme, Imperial College London og Warwick Medical School i 2013 så på 22 kontrollerede forsøg og yderligere 11 undersøgelser med mere end 128.000 raske deltagere, der havde fået undersøgt deres helbred og indtag af kalium.
Analysen viste at 3-4 gram ekstra kalium dagligt blev forbundet med en 24 procent lavere risiko for slagtilfælde hos voksne.
Kalium er en elektrolyt, der interagerer med natrium i blodets celler og kan hjælpe nogle mennesker med at reducere blodtrykket. Mange fødevarer indeholder kalium, men blandt grøntsager har især spinat, champignons, kål, rosenkål, ærter og asparges et pænt indhold. Men også mejerivarer, fisk og instant kaffe indeholder kalium.