Skip to main content
logo for klog kost

10 sygdomme fisk kan beskytte mod

4. Leddegigt

Det har været kendt viden i årtier at omega-3 fedtsyrer - populært kaldet fiskeolie - kan dæmpe gigtsmerter, men det har været omdiskuteret om de også har indflydelse på selve sygdommens udvikling.

Men ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Annals af Arthritis reduceres risikoen for leddegigt med hele 52 procent i hvert fald hos kvinder.

Undersøgelsen fra Karolinska Instituttet i Sverige er baseret på en kæmpe mammografi-undersøgelse, der blev iværksat mellem 1987 pg 1990 og som i 1997 blev fulgt op med spørgsmål om bl.a. hvor mange og hvilke fisk de spiste.

Samlet set medførte indtag af mere end en portion af fede eller magre fisk hver uge i mindst 10 år en 29 procent reduceret risiko for leddegigt i forhold til mindre end én portion pr. uge.

Læs mere

5. Hukommelse

Celler i hippocampus, hvor hukommelsen sidder i hjernen, kommunikerer bedre med hinanden og formidler budskaber bedre, når DHA-niveauet i denne region af hjernen er højere.

Forskere ved Albertas universitet i Canada konstaterede i 2012 at laboratorie-mus fodret med en kost rig på DHA, havde 30 procent højere niveauer af DHA i hippocampus, når de sammenlignede med dyr på en regelmæssig og sund kost.

Læs mere

6. Synet

Lipofuscin, der er et brunt fedtstof, opbygges normalt i nethinden med alderen og forårsager tab af synet, men canadiske forskere fra Alberta Universitet har i forsøg med laboratoriemus, der fik kosttilskud med docosahexaenoic (DHA), opdaget at ophobningen af fedtstoffet stoppede.

"Ved normal aldring, øges denne gift til det dobbelte, men i laboratorieforsøg, var der ingen stigning. Dette er aldrig blevet påvist før," siger chefforskeren Dr. Yves Sauve.

Læs mere

7. Muskelknuder

Fisk kan reducere din risiko for at skulle have en hysterektomi - fjernelse af livmoderen. Kvinder med tilstrækkelige mængder D-vitamin har nemlig en meget - 32 procent - mindre risiko for at udvikle muskelknuder i livmoderen end kvinder med for lidt D-vitamin.

Det viser en undersøgelse fra det amerikanske National Institutes of Health, der har set på sammenhængen mellem D-vitamin og muskelknuder, kaldet fibromer, som ofte resulterer i smerter og blødning hos præmenopausale kvinder og er en af de hyppigste årsager til hysterektomi.

Kroppen kan selv producere D-vitamin, når huden udsættes for sol, men om vinteren er det vigtigt at supplere med fisk, der er den bedste kilde til D-vitamin.

Læs mere