Søg på Klog Kost

Derfor husker du bedre af at spise fisk

Man kan næsten sige at hukommenscentret i  hjernen bliver smurt af den sunde omega-3-olie.Vi har alle hørt at fisk er godt for vores hjerner og hukommelse. Men hvad er det ved DHA, der er en omega-3 fedtsyre i fisk, som gør vores hukommelse skarpere?

Forskere ved Faculty of Medicine & Dentistry har opdaget en mulig forklaring og netop offentliggjort deres resultater i tidsskrift Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Chefforskeren Yves Sauve og hans team opdagede at laboratorie-mus fodret med en kost rig på DHA, havde 30 procent højere niveauer af DHA i hukommelsens del af hjernen, kaldet hippocampus, når de sammenlignede med dyr på en regelmæssig og sund kost.

Går lige i hjernen

- Vi ønskede at finde ud af, hvordan det at spise fisk forbedrer hukommelsen, siger Sauve, der er medicinsk forsker ved University of Alberta.

- Hvad vi har opdaget er, at hukommelsens celler i hippocampus kunne kommunikere bedre med hinanden og bedre formidle budskaber, når DHA-niveauet i denne region af hjernen var højere. Dette kunne forklare, hvorfor hukommelse forbedres af en kost rig på DHA.

 

Sauve påpeger at det vigtige ved undersøgelsen er at når man supplerer kosten med DHA-tilskud, så ophobes endnu mere omega-3 fedtsyre i hjernen.

At supplere sin kost med DHA, enten ved at spise flere fisk eller tage kosttilskud, kunne forebygge et faldende DHA-niveau i hjernen, efterhånden som vi bliver ældre, siger Sauve.

Hans forskning blev finansieret af Alberta Innovates - health Solutions.

Tidligere på året, opdagede Sauve og hans kolleger at DHA forhindrer ophobning af et giftigt molekyle på bagsiden af øjet, der forårsager aldersrelateret synstab.