Søg på Klog Kost

Spis fisk og spar tusinder på briller

Fiskeolie kan tilsyneladende modvirke den nedbrydning af synet, som følger med alderdommen.Du kan spare tusinder af kroner på briller, hvis du spiser fisk. Det tyder ny forskning i omega-3 fedtsyrers effekt på øjnene på.

Forskere fra det canadiske Alberta Universitets Medicine & Dentistry-fakultet har i forsøg med mus opdaget at et giftigt molecyle, der opbygges i øjets nethinde med alderen.

Dr. Yves Sauve og hans team opdagede, at laboratoriemus, der fik kosttilskud med docosahexaenoic (DHA) ikke øger det giftige molekyle, lipofuscin, på bagsiden af øjnene.

DHA er en omega-3 fedtsyre, der hører til de essentielle fedtsyrer, der er en vigtig ingrediens i fiskeolier.

Lipofuscin, der er et brunt fedtstof, opbygges normalt i nethinden med alderen og forårsager tab af synet.

Øgers til det dobbelte med alderen

- Denne opdagelse kan resultere i en meget bred terapeutisk anvendelse, siger Sauve, hvis arbejde for nylig blev offentliggjort i lægetidsskrift Investigative Ophthalmology & Visual Science.

- Ved normal aldring, øges denne gift til det dobbelte, men i laboratorieforsøg, var der ingen stigning. Dette er aldrig blevet påvist før, siger Sauve.

Holdet begyndte for nylig en anden undersøgelse, der ser på mennesker, der har aldersrelateret makuladegeneration, en tilstand, der resulterer i tab af det centrale syn, og er den vigtigste årsag til blindhed hos personer over 50 år.

Forskerne vil lede efter DNA-markører i blodet hos undersøgelsens deltagere. Teamet ønsker at afgøre, om deltagere med visse genetiske markører vil reagere bedre på at øge mængden af DHA i deres kost, og i givet fald hvorfor.