Skip to main content
logo for klog kost

Fisk halverer risikoen for leddegigt

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

En portion fede fisk eller fire portioner mager fisk hver uge kan halvere din risiko for at få leddegigt.

Det har været kendt viden i årtier at omega-3 fedtsyrer - populært kaldet fiskeolie - kan dæmpe gigtsmerter, men det har været omdiskuteret om de også har indflydelse på selve sygdommens udvikling.

Men ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Annals af Arthritis reduceres risikoen for leddegigt med hele 52 procent i hvert fald hos kvinder.

Undersøgelsen fra Karolinska Instituttet i Sverige er baseret på en kæmpe mammografi-undersøgelse, der blev iværksat mellem 1987 pg 1990 og som i 1997 blev fulgt op med spørgsmål om bl.a. hvor mange og hvilke fisk de spiste.

Omkring 32.000 af kvinderne fik deres helbred overvåget mellem 2003 og 2010. Af disse kvinder blev 205 diagnosticeret med leddegigt.

Resultaterne viste, at 27 procent af de kvinder, der udviklede gigt, spiste mindre end 0.21 gram omega-3 fedtsyrer dagligt, mens de kvinder, der spiste mere end 0.21 gram pr. dag - svarende til mindst en portion fed fisk eller fire portioner mager fisk om ugen havde 52 procent lavere risiko for at udvikle leddegigt.

Fede og magre fisk
FedeMagre

Laks
Sardiner
Kammuslinger
Rejer
Ansjoser
Sild
Makrel
Pilchards
Ørred
Frisk tun

Torsk
Kuller
Havtaske
Rødspætte
Skrubber
Lyssej
Bars
Dåsetun
Østers
Hornfisk 

Flest rygere

Samlet set medførte indtag af mere end en portion af fede eller magre fisk hver uge i mindst 10 år en 29 procent reduceret risiko for leddegigt i forhold til mindre end én portion pr. uge.

Resultaterne er dog muligvis forplumrede af, at der også var flest rygere blandt de kvinder, der spiste mindst omega-3, men til gengæld færrest, der drak alkohol.

Gigt er en sygdom, der påvirker bevægeapparatet og som er årsag til hævelse, betændelse og stivhed i leddene. Det er almindeligt hos personer i alderen over 50 år.

Leddegigt er en af de mest almindelige former for sygdommen og åvirker hovedsageligt fingre, arme, ben og håndled.

Forskerne siger, at de ikke kan ser nogen sammenhæng mellem brugen af omega-3 som kosttilskud (fiskepiller) og en lavere risiko for gigt, men de tilføjer, at antallet af personer, der tog kosttilskud, var begrænset.