Søg på Klog Kost

Det er også nødvendigt at overveje hvad du putter i munden før du bliver gravid.Det er også nødvendigt at overveje hvad du putter i munden før du bliver gravid.

10 fertilitetsråd: Spis dig gravid

Problemer med at få børn kan delvist skyldes en forkert kost og anden livsstil. Forskerne giver her ti bud på mad, der kan forbedre kvindens fertilitet.

 

Har I problemer med at blive gravid kan det skyldes mange ting. Hormon-balancer og -produktion, æg- og sædkvalitet samt sædkvantitet udover BMI, fedme, hjertekar-problemer, der påvirker førstnævnte.

At holde sig i god form er derfor til start en god ide, men kosten kan også hjælpe. Adskillige videnskabelige undersøgelser har vist at kosten har indflydelse på chancerne for at blive gravid. Og det gælder både mandens og kvindens kost.

En stor Harvard-undersøgelse fra 2007 viste at kvinder, der levede sundest havde en kraftigt reduceret risiko for ægløsningsproblemer, der er årsag til 40 procent af fertilitetsproblemer.

Kvinderne med den bedste fertilitet spiste mindre transfedt og sukker fra kulhydrater, spiste mere protein fra grøntsager end fra dyr, spiste mere fiber og jern, tog flere multivitaminer, havde en lavere BMI og trænede i længere tid hver dag end kvinderne med de største fertilitetsproblemer.

Mest overraskende var det dog at de mest fertile også spiste mejeriprodukter med et højt fedtindhold og færre fedtfattige mejeriprodukter.

Læs også: 19 råd til gravide: Det må du ikke spise

Og forskellen var den samme uanset kvindernes alder eller om de tidligere havde været gravide.

Så hvis du tror at det handler om de eksotiske fertilitetsråd om at spise østers, champagne, hvidløg, ginseng eller tang, så tro om igen. Det er meget mindre eksotiske ændringer af kosten, der gør forskellen.

Det handler om hele korn, sunde fedtstoffer, de rigtige proteiner og lejlighedsvist en portion is.

Resultaterne er baseret på en otte-årig undersøgelse af mere end 18.000 kvinder fra Nurses 'Health Study i USA.

Harvard-forskerne konstaterede at nedenstående anbefalinger kunne hjælpe på fertilitetschancerne, selv om de selvfølgelig hverken kan garantere graviditet eller afhjælpe fysiske fertilitetsproblmer som blokerede æggeledere.

1. Drop det mættede fedt

Skær ned på det mættede fedt fra f.eks animalske produkter . Altså mindre smør, svine- og oksekød og andet fedtholdigt kød, som forringer kroppens følsomhed over for insulin, men til gegæld øger risikoen for inflammation, som reducerer chancen for at blive gravid.

2. Spis koldtvandsfisk.

Laks, makrel, sardiner og andre koldtvandsfisk er rige på omega-3 fedtsyrer, der forbedrer din frugtbarhed. Omega-3 fedtsyrer øger kroppens naturlige reaktioner under menstruationscyklus. En kvindes kropstemperatur stiger f.eks naturligt under ægløsning. Det er en klart signal om, at hendes krop er klar til at blive gravid. Ved at sikre denne naturlige stigning i temperaturen, giver fiskeolie dig en klar indikation om hvornår chancen for at blive gravid er størst.

3. Spis vegetabilske olier.

Nødder og frø har et højt indhold af essentielle fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der kan fremme både kvinder og mænds fertilitet. Nødder har også et højt protein-indhold og frigiver glukose langsomt ind i blodbanen, hvilket kan hjælpe dig med at vedligeholde et mere stabilt blodsukker, insulinniveau og ægløsning De er desuden fulde af antioxidanter og kan hjælpe med at reducere dit kolesteroltal, hvilket gavner dit hjerte og forbedrer blodcirkulationen, som øger din krops evne til at transportere næringsstoffer til dine kønsorganer. Dette kan forbedre ægkvaliteten hos kvinder og sædkvaliteten hos mænd. Prøv en daglig håndfuld mandler, valnødder eller solsikkefrø.

Læs de 7 andre fertilitetsråd på siide 2