19 råd til gravide: Det må du ikke spise

Ost, frugtjuice og sushi. Når du er gravid er der mange overraskende ting, du ikke må spise af hensyn til dit kommende barn. Dit foster er skrøbeligt, så selv om du godt kan klare bakterier i maden, kan dit kommende barn måske ikke.

 

 

Farvel til brien

At spise brie og camenbert og andre bløde oste kan være risikabelt, hvis du er gravid. Oste lavet af upasteuriseret mælk kan indeholde listeria bakterien, som er forbundet med øget abortrisiko, for tidlig fødsel og død. Det er bedst at undgå brie, camembert, feta, rocqefort og friskost – med mindre der er garanti for, at det er lavet af pasteuriseret mælk.

Drop det røde kød

Du elsker måske at få din bøf dejligt rød, men din graviditet betyder, at du skal overveje at bestille bøfferne gennemstegt. Råt eller rødt kød kan indeholde toxoplasma, der er en bakterievariant. Når du er ude, skal du sikre dig, at maden er dampende varm og gennemstegt. Derhjemme, skal stegetermometeret vise mindst 145 grader (farenheit) for hele stege, 160 grader (farenheit) for f.eks. hakkebøffer og 165 (farenheit) for kyllingebryst.

Pas på den friske juice

Friskpresset juice serveret på restauranter, juicebarer eller fra vejkants boder er måske ikke pasteuriserede og derfor ikke beskyttet mod skadelige bakterier, som f.eks. salmonella og E coli. På nogle sommer- og genbrugsmarkeder sælges også råt, upasteuriseret juice i kølekasser – vær især her opmærksom på risikoen. Gravide kvinder bør gå efter juice, der er pasteuriseret – butikkernes juice i papbokse og flasker bør være sikre.

Sorry, sushien må ud

For alle sushi-elskere er dette en trist nyhed. Men gravide kvinder bør holde en ni måneders lang pause fra den lækre spise. Selvom fisk er en god kilde til protein, kan rå fisk være en kilde til skadelige parasitter og bakterier. De amerikanske sundhedsmyndigheder anbefaler gravide kvinder kun at spise fisk og anden seafood, som er gennemkogt eller –stegt.

Spis ikke dej

Når du bager, kan du fristes til at smage på den ubagte dej. Men bare en lille mundfuld kan være risikabel, da den kan indeholde rå æg. Rigtig mange æg indeholder salmonella. For at være sikker, skal du holde dig til færdigbagte kager.

 

Mors sovser og dressinger

Rå æg bruges i mange hjemmelavede dressinger og sovse, som f.eks.: • Ceasars salad dressing • Bearnaise sovs • Hollandaise sovs • Mayonnaise Gravide kvinder bør gå efter købte sovser og dressinger, da de er lavet af pasteuriserede æg.

 

Fyldt fjerkræ

Hvis du som gravid køber købmandens friske kylling eller and med fyld, skal du passe på. Kødsaften kan i kombination med fyldet skabe grobund for bakterier. Kogningen eller stegningen beskytter de fleste mennesker, men graviditet gør det sværere at kæmpe imod infektioner. Et sikkert alternativ er at købe en frossen fyldt kylling. Vær sikker på, at kyllingen eller kalkunen kommer direkte fra fryseren til ovnen – lad ikke fjerkræet tø op før.

 

Fisk med kviksølv

Sværdfisk, konge makrel og haj kan indeholde store mængder af kviksølv, som kan skade det ufødte barns udvikling. Gravide kvinder bør vælge fisk, der har et lav indhold af kviksølv, så som havkat, laks og tun i dåse. Tal med din læge før du tager fiskeolie eller andre kosttilskud.

Delicatessens den bedste

I modsætning til mange andre bakterier i fødevarer, vokser listeria i køleskabstemperaturer. Derfor skal gravide kvinder undgå fordærveligt fastfood kød, som f.eks. slagterens afskårne kød og hotdogs. Man kan sikre sig ved at varme disse madvarer op, indtil de er dampende varme, og derefter spise dem med det samme.

Gå uden om paté

Paté indeholder letfordærveligt kød, som kan huse listeria bakterien. At holde køleskabstemperaturen under 5 grader begrænser udviklingen af listeriabakterien, men det stopper den ikke helt. Da den gravide kvinde er særligt følsom overfor listeria, er det bedst at undgå alle former for nedkølet kød. Kød på dåse er sikkert – men ikke nødvendigvis særligt sundt - for gravide.

Hjemmelavet Tiramisu er no-no

Mange hjemmelavede desserter, bl.a. mousser, marengs og tiramisu indeholder rå æg. Hvis du ikke vil købe din dessert i supermarkedet, er der en sikker måde at tilberede den på derhjemme. Mange supermarkeder har pasteurisede æg, som er sikre også for gravide. Læg mærke til, om æggene har et mærkat, der garanterer, de er pasteuriserede.

Vask dine frugter

Når du er gravid, er det bestemt ikke tidspunktet at skære ned på indtaget af frugt og grønt. Du skal bare være sikker på, at du får skyllet fødevarerne under den løbende hane. Parasitten toxoplasma kan leve på uvasket frugt og grønsager. Den kan medføre sygdommen toxoplasmosis, som kan være meget farlig for det ufødte barn. Brug ikke sæbe eller andre renseprodukter, men skrub frugten eller grønsagens overflade med en lille børste.

Rå spirer går bare ikke

Gravide kvinder skal slet ikke spise rå spirer af nogen art, hverken lucerne, kløver eller radiser. Bakterier kan sidde i frøene før spirerne begynder at gro, og de er næsten umulige at vaske væk. På besøg i sandwich-baren bør man tjekke, om maden indeholder spirer. Derhjemme bør man koge spirerne igennem for at komme bakterierne til livs.

Undgå røget fisk

Under graviditeten er det bedst at droppe laksen i din bagel eller sandwich. Ligesom andet bearbejdet kød er røget fisk med køleskabstemperatur risikozone for listeria. Dette indbefatter røget laks ligesom ørred, helt, torsk tun og makrel. Men hvis man koger den røgede fisk er alt ok.

Parasitter i rå skaldyr

Ikke tilberedte skaldyr er en af hovedårsagerne til sygdomme forårsaget af seafood. De store syndere er parasitter og bakterier, som normalt ikke findes i tilberedt fisk og seafood. Skaldyr er sikkert nok at spise for gravide, hvis de er gennemstegt eller –kogt. Kog eller steg dine østers, krabber eller muslinger indtil skallerne åbner sig. Hvis nogen af dem ikke åbner, skal du smide dem væk.

Fang ikke selv dine fisk

Medmindre du er virkelig stedkendt og kender dine vandhuller, skal du passe på med at spise fisk, som du selv har fanget. Søer og åer kan være forurenede, og risikoen er måske især høj, hvis du er ude at rejse til lande, hvor der stadig i høj grad lukker industriel forurening ud. Lokalt fangne bluefish, stribet bas, laks, gedder, ørred og sandart kan være usunde for den gravide. Spørg de lokale natur- og turistmyndigheder.

Drop bondens friske mælk

Det er muligt, at det står for dig som meget sundt at besøge en bondegård og drikke helt frisk mælk. Men hvis du er gravid, er det bedst at undgå den fornøjelse. Frisk mælk har ikke været igennem pasteuriseringsprocessen og er derfor ikke beskyttet mod listeria. Køb kun mælk, ost og andre mælkevarer ved stalddøren, hvis det er pasteuriseret.

Det store kaffespørgsmål

Det kan efterhånden dokumenteres, at moderate mængder af coffein er sikkert nok for den gravide. Men det diskuteres stadig, om umådeholdent kaffedrikkeri kan øge risikoen for abort. En amerikansk organisation, som arbejder for mødre- og børnesundhed, anbefaler at begrænse indtaget af coffein til 200 mg pr. dag. Det er ca. en kop kaffe. Men husk, at der også er coffein i sodavand, te, chokolade og mange energidrikke.

Ikke bare en lille-bitte en

Du ved sikkert, at regulær druk under graviditeten kan føre til alvorlige fødselsskader. Men måske ved du ikke, at selv helt små mængder af alkohol kan være skadelige. Kun total afholdenhed er sikkert for gravide, og det må anbefales helt at holde sig fra vin, øl, coolers, breezers, traditionelle drikke som glögg og alt andet, der indeholder selv små mængder alkohol.