Skip to main content
logo for klog kost
Ung kvinder bruger astma inhalator

D-vitamin kan reducere astma-symptomer

Har du astma så husk at nyde solen, det kan reducere dine symptomer - især hvis du er resistent over for steroider.

{snippet start}

Har du astma så husk at nyde solen, det kan reducere dine symptomer - især hvis du er resistent over for steroider.

Engelske forskere fra Kings College i London har nemlig identificeret en mekanisme, hvor D-vitamin kan reducere symptomerne på astma, afslører de i tidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Astma er en kronisk sygdom, hvor luftvejene snævrer ind pga. betændelse og hævelser, hvilket gør det svært at trække vejret.

I øjeblikket tager patienter med svær astma steroidtabletter, som kan have skadelige bivirkninger.

Nogle patienter har dog en type af astma, der er resistent over for steroider, hvilket gør det næsten umuligt at behandle, så deres astmaanfald er ofte så alvorlige, hvis ikke livstruende, at de må indlægges.

Men det engelske forsøg viser at det muligvis kan afhjælpes ved at påvirke et naturligt stof kaldet interleukin-17A (IL-17A), som er en del af immunsystemet. IL-17A beskytter kroppen mod infektion, men er også kendt for at forværre astmasymptomer og i store mængder mindske virkningen af steroider.

Forskerne undersøgte tre grupper af forsøgspersoner:

18 patienter med steroid-resistent astma 10 patienter med astma, der responderede på behandling med steroider og 10 raske mennesker uden astma (kontrolgruppe).

IL-17A fremstilles af en gruppe immunceller kaldet Th17 (T-hjælper 17 celler).

Forskerne undersøgte hvor mange og hvordan disse celler producerede IL-17A i hver af patientergrupperne.

De konstaterede, at sammenlignet med celler fra den raske kontrolgruppe, havde celler fra begge astmagrupper højere niveauer af IL-17A - og den steroid-resistente gruppe havde de højeste niveauer.

Lavere produktion af IL-17A

Dertil fandt de, at D-vitamin signifikant sænkede produktionen af IL-17A i celler hos alle tre grupper. Steroider, på den anden side, havde ringe effekt på IL-17A produktion i cellerne fra patienter med astma.

Holdet konkluderede derfor, at D-vitamin hæmmede IL-17A produktion selv hos personer, der er steroid-resistente og at de dermed har identificeret "nye steroid-fremmende egenskaber af D-vitamin hos astmatiske patienter".

Resultaterne tyder derfor på D-vitamin kan være en sikker og nyttig tillægs-behandling, der kan sikre at IL-17A-niveauerne ikke forværrer astma-symptomerne og hæmmer virkningen af steroiderne.

Læs også: Fastfood øger risikoen for astma, høfeber og eksem

Kroppen kan optage D-vitamin fra solens stråler eller fra kosten, hvor den især findes i fisk. De fleste skulle få tilstrækkeligt D-vitamin fra solen i sommer-perioden, men om vinteren kan det være nødvendigt at supplere med D-vitamin fra kosten.

Hvis D-vitamin bliver en succes i forsøg, og viser sig at reducere mængden af nødvendige steroider, kunne det have enorm indflydelse på livskvaliteten for astmatikere.

Læs også: Ingefær styrker medicin mod astma

"Disse resultater er meget spændende, da de viser, at D-vitamin en dag ikke kun kan bruges til at behandle mennesker med steroid-resistent astma, men også til at reducere doserne for steroider hos andre astmapatienter, hvilket reducerer risikoen for skadelige bivirkninger," siger Catherine Hawrylowicz fra King's College.

Hun siger, at resultaterne var "så positive", at de allerede er begyndt et klinisk forsøg med steroid-resistente astmapatienter for at finde ud af mere om brugen af D-vitamin som en behandling af astma.