Søg på Klog Kost

Fastfood øger risikoen for astma, høfeber og eksem

Risikoen for astma, høfeber og eksem stiger markant, hvis man spiser bruger eller anden fastfood tre gange ugentligt.
 

Får dit barn en burger eller anden fastfood tre gange om ugen øger det risikoen for at udvikle astma, høfeber og eksem.

Data fra mere end 500.000 børn i over 50 lande peger på at dårlig kost kan være skyld i en del af disse typiske allergier.

Det viser en undersøgelse, der har spurgt 13-14 årige unge og forældre til 6-7 årige børn på alle de beboede kontinenter om deres madforbrug.

Fastfood indeholder ofte høje niveauer af mættet fedt og transfedt, som er kendt for at påvirke immunitet, skriver forskerne i tidsskriftet Thorax.

Læs også: Tandpastaen kan give dit barn fødevareallergi

Undersøgelsen afslørede en meget markant sammenhæng mellem fastfood og risikoen for astma. De 13-14 årige, der spiste fastfood mindst tre gange om ugen havde en 39 procent øget risiko for svær astma i forhold til dem, der ikke spiste fastfood.

De 6-7 årige havde en 27 procent øget risiko for svær astma.

Frugt mindsker risikoen

Men hvis børnene til gengæld spiste mindst tre stykker frugt om ugen faldt deres risiko for svær astma, eksem og høfeber med mellem 11 og 14 procent.

Læs også: Så hurtigt rammer fastfood dine blodårer

Tallene dækker dog over store kontinentale forskelle. Unges risiko for svær astma var hele 51 procent højere i Østeuropa, mens risikoen i asiatiske lande kun var 26 procent højere hos unge, der spiste mindst tre burgere om ugen. Den halverede risiko for astma i asiatiske lande skyldes formentlig at frugt og grøntsager her oftere er på menuen og dermed minimerer astma-risikoen.

Danmark tæt på gennemsnittet

Danmark ligger formentlig på linie med gennemsnittet for undersøgelsen. I vesteuropa var risikoen for svær astma øget med 42 procent, hvilket er relativt tæt på gennemsnittet. Men da Danmark har forbudt brug af transfedt, ligger vores tal formentlig lidt under tallet for resten af Vesteuropa.

Undersøgelsens forfattere, professor Innes Asher, fra University of Auckland i New Zealand, og professor Hywel Williams, fra University of Nottingham i Storbritannien, siger:

Læs også: Bybørn dobbelt så ofte ramt af fødevareallergi

"Hvis der rent faktisk er sammenhæng mellem fastfood og forekomsten af astma, høfeber og eksem, så har resultaterne stor betydning for folkesundheden på grund af det stigende forbrug af fastfood globalt. "

Generelt behøver folk med astma ikke at følge en speciel diæt, men det kan være nødvendigt at holde sig fra visse fødevarer.

Komælk, æg, fisk, skaldyr, gærprodukter, nødder samt nogle farvestoffer og konserveringsmidler kan gøre symptomerne værre.