Skip to main content
logo for klog kost
grafik om astmaudvikling

Ingefær styrker medicin mod astma

Ekstrakt af ingefær kan hjælpe astmapatienter til at trække vejret lettere.

{snippet start}

Det viser et nyt forsøg med sammensatte produkter af blandt andet ingefær, som forskere fra Columbia University har udsat vævsprøver fra menneskers glatte muskler i luftvejene for.

Ingefær er et krydderi, der udover at give smag til bagværk og asiatiske retter, i årtusinder har været kendt for dets helbredende effekter i Asien. Især dets anti-inflammatoriske virknnger menes, at kunne påvirke f.eks. leddegigt-smerter og kolesterol-tal.

Astma er kendetegnet ved at de bronkiale rør (luftvejene), der leder luft ind og ud af lungerne strammes. Bronkiedilaterende (bronkie-udvidende) medicin kaldet beta-agonister (β-agonister) er blandt de mest almindelige typer af astmamedicin og fungerer ved at få luftvejenes glatte muskulatur til at slappe af, så hullet igennem røret ikke mindskes.

Den nye undersøgelse så på, om dele af ingefær kan øge de afslappende effekter af bronkiedilaterende medicin.

"Astma er blevet mere almindeligt i de senere år, men på trods af en bedre forståelse af, hvad der forårsager astma, og hvordan det udvikler sig, så er kun få nye behandlingsmetoder blevet godkendt mod astmasymptomer i de seneste 40 år," siger undersøgelsens hovedforfatter Elizabeth Townsend, ph.d., ved Columbia University Department of Anesthesiology.

"I vores undersøgelse viste vi, at ekstrakter af ingefær kan fungere synergistisk med β-agonister om at få glatte muskler i luftvejens væv til at slappe af."

Alle ekstrakter mere effektive

I deres undersøgelse udtog forskerne vævsprøver fra menneskelige luftrør og fik dem til at sammentrække sig ved at udsætte dem for acetylcholin, en neurotransmitterende stof, der forårsager sammensnøring af bronchierne.

Derefter blandede forskerne β-agonisten isoproterenol med tre separate komponenter af ingefær: 6-gingerol, 8-gingerol eller 6-shogaol. De sammentrukkede vævsprøver blev udsat for hver af disse tre blandinger og sammenlignet med rent isoproterenol.

Forskerne opdagede at væv behandlet med kombinationen af ingefær-ekstrakter og isoproterenol var markant mere afslappet end prøver, der kun blev behandlet med isoproterenol, og 6-shogaol viste sig mest effektiv til at øge den afslappende effekt af β-agonist.

Tidligere undersøgelser har vist, at et enzym kaldet phosphodiesterase4D (PDE4D), som findes i lungerne, hæmmer processer, der ellers hjælpe de glatte muskler med at slappe af og mindsker inflammation. Ved hjælp af en teknik kaldet fluorescerende polarisation, fandt forskerne, at alle tre ingefær-ekstrakter signifikant hæmmede PDE4D.

Desuden konstaterede de, at 6-shogaol var effektiv til hurtigt at opløse F-actinfilamenter, der er en proteinstruktur, som tidligere undersøgelser har vist spiller en rolle i forsnævringen af glatte muskler.

Forskerne håber at fremtidige undersøgelser vil gøre det muligt for dem at få en bedre forståelse af de cellulære mekanismer, der letter afslapningen af de glatte muskler.