Skip to main content
logo for klog kost

8 råd til at øge dit testosteron-niveau

Oksekød

Produktionen af det mandlige kønshormon testosteron bliver mindre med alderen, og det kan medføre fedme, mindre muskel- og knoglemasse, færre røde blodlegemer, hjertekarproblemer, mindre sexlyst samt dårligere humør og hukommelse.

{snippet start}

Puha, siger du nok, mens du overvejer om du skulle gå ned til lægen og få et skud testosteron.

Og jo, det er en god ide at gå til lægen, hvis du har nogle af de ovenstående problemer, men før du siger ja til et testosteron-tilskud, skulle du måske se om du kan spise dig til et højere testosteron-niveau.

For udover at overvægt, stress, dårlig kondition, inaktivitet og søvnmangel kan medføre lavere testosteron-niveauer, så kan din kost også påvirke din krops produktion af hormonet.

Testosteron produceres i testiklerne, hvor Leydig celler omdanner kolesterol til testosteron, der sendes rundt i kroppen via blodbanerne, hvor det har indflydelse på mange af din krops funktioner.

Kun to-tre procent af den producerede testosteron er fri og kan derfor flyde ind i celler og aktivere receptorer, der påvirker vores krop og sind.

Hovedparten (50-70 procent) af testosteronen bindes til et protein kaldet SHBG (Seksualhormonbindende globulin), hvor hormonet er inaktivt i forhold til muskelopbygning og humør-regulering.

En mindre del af testosteronen bindes til et andet protein kaldet Albumin, som dog mere skal opfattes som et transport-protein, hvor testosteronen kan stå af, hvor der er brug for det.

Når mænd bliver omkring 45 år stiger SHBG-niveaet dramatisk (ca. 40 procent) og inaktiverer dermed større mængder testosteron, hvilket bla. medfører større fedtprocent og måske også er årsagen til mindre sexlyst.

En metode til at booste testosteron-niveauets effektivitet er derfor bl.a. at øge mængden af såkaldt biotilgængeligt (det albumin-bundne og frie) testosteron ved at reducere det SHBG-bundne testosteron.

Men allerede tidligere i forløbet er det muligt at påvirke produktionen af testosteron.

Processen begynder når hypofysen bliver påvriket af et hormon, der signalerer at din krop er i testosteron-underskud, hvorefter den begynder at producere to hormoner: 1) follikelstimulerende hormon (FSH) og 2) luteinzing hormon (LH). De to hormoner bliver med blodet bragt ned til testiklerne, hvor FSH starter sædproduktionen og LH stimulerer leydig-cellerne til at producere testosteron.