Skip to main content
logo for klog kost
Stephen Hawking

Broccoli og spinat kan forsinke frygtet sklerose

Spinat, broccoli og rosenkål kan forebygge udviklingen af den frygtede sygdom amyotrofisk lateral sklerose (ALS), som blandt andet den berømte teoretiske fysiker Stephen Hawking lider af.

{snippet start}

ALS er en sjælden motorisk nervecellesygdom. Symptomerne kan være kraftnedsættelse i arme eller ben, samt hyperaktive reflekser (amyotrofi) i fingre, arme og ben. Der kan dog også være andre symptomer, hvorfor den endelige ALS-diagnose er svær at fastsætte. Nogle patienter oplever f.eks. ingen ufrivillige sammentrækninger og spasticitet i arme/ben, men får den bulbære form, der viser sig ved synkebesvær samt besvær med at tale og tygge.

I Danmark er der omkring 400 personer med ALS og cirka 130 nye tilfælde om året. Flere mænd end kvinder rammes af sygdommen. Gennemsnitsalderen ved debut af symptomerne er 60-65 år, men såvel yngre som ældre kan få sygdommen.

Oftest går der kun to-fire år fra diagnosen til man dør af sygdommen, men i nogle tilfælde - som Stephen Hawking - kan man leve meget længere.

Ny forskning tyder på, at farverige carotenoider, især beta-caroten og lutein, kan forebygge eller forsinke udviklingen af sygdommen. Undersøgelsen, der er offentliggjort i Annals of Neurology konstaterede til gengæld, at kost med et højt indhold af lycopen, beta-cryptoxanthin, og C-vitamin ikke reducerer ALS-risikoen.

Farverig antioxidant

Carotenoider giver frugter og grøntsager deres lyse orange, røde, eller gule farver, og er en kilde til A-vitamin. Tidligere undersøgelser har vist, at oxidativt stress spiller en rolle i udviklingen af ALS og at et højt indtag af antioxidanter, som E-vitamin, medfører en reduceret risiko for ALS. Da C-vitamin og carotenoider også er antioxidanter, besluttede forskerne at undersøge om de også havde indflydelse på ALS-risikoen.  

Læs også: Gravides vitamin-mangel øger barnets risiko for sklerose

"At forstå virkningen af næringsstoffer på udviklingen af ALS er vigtig. Vores undersøgelse af antioxidanters rolle i forebyggelsen ALS er en af de største til dato," siger undersøgelsens hovedforfatter Dr. Alberto Ascherio, der er professor i Epidemiologi og Ernæring ved Harvard School of Public Health i Boston, Massachusetts.

Forskerne brugte resultater fra fem tidligere undersøgelser med mere end en million deltagere, hvoraf i alt 1093 ALS-tilfælde blev identificeret.

Læs også: Broccoli og spinat kan måske forhindre knoglebrud

Forskerne fandt, at en større samlet carotenoid indtagelse var forbundet med nedsat risiko for ALS - især mørkegrønne grøntsager med et højt beta-caroten- og lutein-indhold havde en lavere risiko for ALS.

"Vores resultater tyder på, at indtagelse af carotenoid-rige fødevarer kan hjælpe med at forhindre eller forsinke udviklingen af ALS. Yderligere analyser af næringsstoffer er dog nødvendige for at undersøge virkningen af kosten på ALS," siger Alberto Ascherio.