Skip to main content
logo for klog kost

Broccoli og spinat kan måske forhindre knoglebrud

{module Google Artikel Billedtop}
Broccoli er fyldt med k-vitaminer, der får det knoglestyrkende protein til at binde til knogler.
 

Broccoli og spinat og andre grøntsager med k-vitamin kan muligvis beskytte mod knogleskørhed og knoglebrud.

Det antyder en ny undersøgelse, der har set på to proteiner, som hjælper med at beskytte mod knogleskørhed. Undersøgelsen fra Rensselaer Polytechnic Institute beskriver hvordan brud på sunde knogler begynder med skabelsen af ekstremt små huller, der hver kun måler 500 atomer i diameter i knoglens mineral-struktur.

Hvis man falder og slår en knogle kan de to proteiner, osteopontin og osteocalcin blive deformerede, hvilket fører til nanostore huller.

Disse huller, der kaldes dilatational bånds, fungerer som en naturlig forsvarsmekanisme, og medvirke til at forhindre yderligere skade på den omgivende knogle. Men hvis kraften af et slag eller fald er for stort - eller hvis knoglen mangler osteopontin, osteocalcin eller begge - brister knoglen og medfører brud.

"Denne undersøgelse er vigtig, fordi den påviser den rolle, osteocalcin har for knoglens evnen til at modstå brud," siger Deepak Vashishth, leder af Institut for Biomedicinsk Teknik ved Rensselaer og hovedforfatter til en artikel om undersøgelsen i tidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences.

"Da osteocalcin altid vil være udgangspunktet for et knoglebrud, mener vi, at en styrkelse af proteinet kunne føre til en styrkelse af hele benet."   Det har været almindeligt kendt i årtier at osteocalin var til stede i dyrs knogler. For nylig er abnormaliteter i osteocalcin-produktion blevet forbundet med type 2-diabetes samt problemer med fertilitet.

Vashishth nye undersøgelse er imidlertid den første til at forklare den strukturelle og mekaniske betydning af osteocalcin i knogler.

Mulighed for nye behandlinger 

"Nu hvor det er kendt at osteocalcin  har betydning for knoglebrud, kan der udvikles nye strategier for at styrke båndet mellem osteocalin og osteopontin," siger Vashishth.

"At forstærke kroppens naturlige udbud af osteocalcin kunne for eksempel være en mulig strategi til behandling af osteoporose og andre lidelser, der fører til øget risiko for knoglebrud," siger han.

Osteocalin bindes til knoglen ved hjælp af k-vitamin, hvilket kunne betyde at tilskud med k-vitamin-rige madvarer ville styrke bindingen af osteocalcin til knoglerne og dermed reducere risikoen for knoglebrud.  

"I øjeblikket er indtagelse af kalcium det bedste råd til forebyggelse af knogleskørhed. Men måske ville det også være værd at satse på k-vitamin.  Bladgrøntsager er den bedste kilde til vitamin K -  ville det ikke være fantastisk, hvis spinat og broccoli ikke kun var sundt at spise, men også er godt for dine knogler. Vi planlægger at undersøge denne sammenhæng i fremtiden," siger Vashisth.