Skip to main content
logo for klog kost
Hjernebølger

Faste kan hjælpe børn med epilepsi

Børn med vedholdende og lægemiddelresistente epileptiske anfald, der behandles med ketogen-diæten kan blive hjulpet endnu bedre ved periodisk faste.

{snippet start}

Det viser en undersøgelse fra Johns Hopkins Children Center, der har fået offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Epilepsi Research.

Ketogen-diæten der er baseret på mad med stort fedtindhold og lavt kulhydratindhold, har vist sig effektiv på især børn, der ikke kan behandles med almindelig epilepsi-medicin.

Undersøgelsen tyder på at ketogen-diæten i kombination med faste kan reducere anfald, men tilsynealdende sker det gennem forskellige mekanismer.  

"Vores resultater tyder på, at fasten ikke blot intensiverer de terapeutiske virkninger af ketogen-diæten, men faktisk kan være en helt ny måde at ændre metabolismen hos børn med epilepsi," siger ledende forsker Dr. Adam Hartman, der er pædiatrisk neurolog på Johns Hopkins Childrens Center.  

I undersøgelsen blev seks børn i alderen 2 til 7, der alle var på ketogen-diæten, bedt om at faste hver anden dag. Alle seks børn havde anfald, der ikke alene kunne reduceres via kosten.  

Fire af de seks børn oplevede mellem 50 og 99 procent færre anfald efter fasten blev kombineret med diæten. Tre af de seks fortsatte med at faste i to måneder eller længere.  

Overbevisende resultater

Forskerne fra Johns Hopkins pointerer, at selvom resultaterne er foreløbige, så er dokumentationen for de potentielle fordele ved faste overbevisende. Periodisk faste alene kan i sidste ende vise sig at være et alternativ til ketogen-diæten og anden behandling hos børn med multiresistent epilepsi.  

Forskerne påpeger at større undersøgelser er nødvendige for yderligere at belyse virkningerne af faste. De advarer også om, at fasten bør ske under streng overvågning af en pædiatrisk neurolog.  

Læs også: Ketogen-diæt styrker behandling af hjernekræft

Ketogen-diætens høje indhold af fedt og lave kulhydrat-indhold menes at fungere ved at udløse biokemiske ændringer, der eliminerer kortslutninger i hjernens signalsystem, der medfører anfald. Diæten, der blev populær i begyndelsen af 1900-tallet, blev designet til at efterligne de fysiologiske effekter af faste - en anfalds-kontrol metode, der var udviklet af de gamle grækere. Siden da har læger ment, at de to behandlinger fungerer på samme måde.  

De nye resultater fra Johns Hopkins tyder dog på noget andet.  

"Vi formoder, at fasten påvirker nervecellerne på en helt anden måde end ketogen-diæten," siger Hartman.  

En formodning, som han baserer på en undersøgelse af mus fra 2010 udført af Johns Hopkins teamet.  

Epileptiske mus fastede

Her havde to grupper af epileptiske mus, der enten blev behandlet med ketogen-diæten eller med faste, påfaldende forskellige reaktioner på udløsere af epileptiske anfald.

Mus på ketogen-diæten havde færre anfald end fastende mus ved udsættelse for lave mængder elektricitet, men klarede sig dårligere, når de blev injiceret med kaininsyre, der effektivt stimulerer nervesystemet og er kendt for at forårsage anfald.

Fastende mus klarede sig til gengæld dårligere, når de blev udsat for elektricitet, men tolererede kaininsyre injektioner langt bedre end musene på ketogen-diæten.  

"Vi forstår ikke fuldt ud årsagerne til disse markante forskelle, men udforskning af mekanismerne bag dem vil bidrage til at bane vejen for nye behandlinger af epilepsi, og er i fokus for vores igangværende arbejde," siger dr. Eric Kossoff, der er pædiatrisk neurolog og direktør for Ketogen Diet Clinic på Johns Hopkins  Children Center.