Søg på Klog Kost

HjernescaningFed mad kan tilsyneladende hæmme tumorers vækst i hjernen.

Fedt-diæt styrker kamp mod hjernekræft

En diæt, der består af en masse fedt, men meget få kulhydrater har i en undersøgelse vist sig effektiv i behandling af hjernetumorer.

 

Et team af kræftforskere på Barrow Neurological Institute på St. Josephs Hospital og Medical Center, Phoenix, Arizona, har effektivt behandlet hjernetumorceller ved en unik kombination af kost og strålebehandling.

Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i PLoS ONE.  

Den banebrydende forskning har undersøgt virkningerne af ketogendiæten sammen med strålebehandling til behandling af maligne gliomer, der er en aggressiv og dødelig form for hjerne tumor.

Læs også: Resveratrol forbedrer strålebehandling mod kræft

Ketogen-diæten har et meget højt fedtindhold og lavt kulhydratindhold, der ændrer stofskiftet og bruges til behandling af epilepsi hos børn, som ikke reagerer på konventionelle behandlinger.

I undersøgelsen blev mus med højt et niveau af maligne gliomer blev sat på enten en almindelig eller ketogen diæt, samtidig med at begge grupper fik strålebehandling.

Forskerne konstaterede at dyr, der blev fodret med en ketogendiæt og fik stråling, overlevede ni af 11 i over 300 dage uden nogen tegn på tumor tilbagefald, selv efter at være skiftet tilbage til almindelig mad.

Ingen af musene på almindelig kost overlevede mere end 33 dage.

En teori bag behandlings-succesen er, at ketogen-diæten kan reducere stimulering af vækst og dermed hæmme tumorvækst. Forskerne fra Barrow mener også, at det kan reducere inflammation og ødem omkring tumorer.

Læs også: Fedt beskytter din hjerne mod demens

"Vi fandt, at ketogen-diæten forbedrer anti-tumor effekt af stråling, der indikerer, at den kan være nyttig som støtte til den nuværende behandling af humane maligne gliomer," siger Adrienne C. Scheck, der er chefforsker ved Neuro-Oncology and Neurosurgery Research ved Barrow.  

Dr. Scheck tilføjer, at ketogen-diæten hurtigt og nemt kan føjes til de nuværende behandlinger af hjernesvulster som en støttebehandling - formentlig uden behov for godkendelse af sundhedsmyndighederne.

Hun undersøger i øjeblikket mulighederne for kliniske forsøg.