Søg på Klog Kost

Mand tjekker røde druerResveratrol findes i største mængder i rødvin, men bl.a. også i chokolade og forskellige planter.

Resveratrol forbedrer strålebehandling mod kræft

Antioxidanten resveratrol viser sig i et nyt forsøg at kunne forbedre resultaterne af strålebehandling mod kræft.

 

Resveratrol menes at have flere gavnlige virkninger for helbredet, herunder forebyggelse af hjerte-kar-problemer og slagtilfælde.

Nu har en forsker fra University of Missouri opdaget, at antioxidanten  kan gøre prostatatumorceller mere modtagelige for strålebehandling, hvilket øger chancerne for en total helbredelse fra alle typer af prostatakræft - også aggressive tumorer.

"Andre undersøgelser har påvist, at resveratrol gjorde tumorceller mere modtagelige over for kemoterapi, og vi ville derfor undersøge, om det havde samme virkning for strålebehandling," siger Michael Nicholl, der er assisterende professor i kirurgisk onkologi på Missouri universitetets medicinske fakultet. Hans resultater er offentliggkort i tidsskriftet Cancer Science.

Læs også: Alkoholfri rødvin sænker dit blodtryk

"Vi konstaterede, at tumorcellerne var mere modtagelige for strålebehandling, når de blev udsat for antioxidanten."

Får protein-aktivetet til at stige

Prostatatumorceller indeholder meget lave niveauer af to proteiner, perforin og granzym B, som sammen kan dræbe celler. Men begge proteiner skal være meget aktive for at dræbe tumorceller.

I undersøgelsen, hvor Nicholl introducerede resveratrol i prostatatumorceller, steg aktiviteten af de to proteiner kraftigt, og efter strålebehandling var op til 97 procent af tumorcellerne døde, hvilket er en meget højere procentdel end behandling med stråling alene.  

Læs også: Rødvinsstof øger muskelmasse under træning

"Det er vigtigt, at begge proteiner, perforin og granzym B, er til stede for at dræbe tumorcellerne, og vi fandt, at resveratrol var med til at øge deres aktivitet i prostatatumorceller," siger Nicholl.

"Efter resveratrol-strålebehandling, indså vi, at vi var i stand til at dræbe mange flere tumorceller sammenlignet med strålebehandling alene. Det er vigtigt at bemærke, at dette dræbte alle typer af prostata tumorceller, herunder aggressive tumorceller."  

Kræver enorme doser

Resveratrol findes i de største mængder i rødvin, men kan også købes som kosttilskud. Men den nødvendige dosering for at have en effekt på tumorceller, er så stor, at mange ville opleve ubehagelige bivirkninger.  

Det er ikke nødvendigt at indsprøjte en stor dosis direkte i tumoren, men kroppen behandler antioxidanten så effektivt, at en person er nødt til at indtage enorme mængder resveratrol for at det ender på tumorstedet. Man ville dø af druk i stedet for kræft, hvis man forsøgte at drikke sig til den nødvendige mængde.

Læs også: Dine tarme har godt af et dagligt glas rødvin

"På grund af denne udfordring, er vi nødt til at se på forskellige leveringsmetoder, der kan sikre at antioxidanten rammer effektivt," siger Nicholl, der nærer store håb til resveratrol som behandlingsmiddel fordi det er et naturligt middel, som de fleste mennesker har konsumeret på den ene eller anden måde.