Skip to main content
logo for klog kost

Derfor kan tryptofan beskytte mod Crohns og colitis

Tryptofan, der er en vigtig essentiel aminosyre, kan sikre en bakteriebalance i tarmsystemet, der kan beskytte mod inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns og colitis.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Washington University School of Medicine i St. Louis, hvor forskerne har opdaget en type immunceller, der øger tolerancen over for skadelige mikrober, som kan udløse inflammation.

Immuncellerne fremmes af en almindelig type tarmbakterier kaldet Lactobacillus reuteri, der viser sig at behøve tryptofan for at sætte gang i de beskyttende immunceller.

Tryptofan er en normal del af både muse- og menneske-kost. Proteinrige fødevarer som kalvehjerter, fjerkræ, nødder, æg, frø, bønner, tun, yoghurt, ost, ja selv chokolade indeholder mærkbare mængder. Se en længere liste her.

"Vi har vist en forbindelse mellem en bakterieart - Lactobacillus reuteri - det er en normal del af tarmsystemets bakteriekultur, og udviklingen af ​​en population af celler, der fremmer tolerancen," siger dr. Marco Colonna, der er seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Science.

"Jo mere tryptofan musene fik i deres kost, des flere af disse immunceller havde de."

Hvis disse resultater kan overføres til mennesker tyder det på, at kombinationen af ​​L. reuteri og en tryptofanrig diæt kan fremme et mere tolerant, mindre inflammatorisk tarmmiljø, hvilket kunne lette livet for millioner af mennesker, der lever med mavesmerter og diarré pga. inflammatorisk tarmsygdom.

Postdoktor og forsker Luisa Cervantes-Barragan opdagede, at immuncellerne var styret af miljøfaktorer frem for arv, da hun studerede to grupper studsmus, der var vokset op to forskellige steder. Den ene gruppe mus havde immuncellerne, mens den anden havde immuncellerne.

Musene var genetisk identiske, men født og opdrættet separat, hvilket indikerede, at en miljøfaktor påvirkede, om immuncellerne udviklede sig.

Det fik forskerne til at sekvensere DNA fra tarmene hos de to musegrupper. De fandt seks bakteriearter hos musene med immuncellerne, der var fraværende hos musene uden.

Da de undersøgte mus, der manglede en tarmmikrobiota efter at have levet under sterile forhold siden fødslen, for at finde ud af hvilken af ​​de seks arter, der fremkaldte immuncellerne, konstaterede de, at det var L. reuteri, som fik immuncellerne til at opstå hos de kimfrie mus.

Da forskerne fordoblede mængden af ​​tryptofan i musenes foder, steg antallet af immunceller med omkring 50 procent. Når tryptofan-indholdet blev halveret, faldt antallet af celler med halvdelen.

Mennesker har de samme tolerancefremmende celler som mus, og de fleste af os huser L. reuteri i vores mavetarm-system. Det er dog ikke sikkert, at tryptofan biprodukter fra L. reuteri får cellerne til at udvikle sig hos mennesker som de gør hos mus, men defekter i gener relateret til tryptofan er blevet fundet hos mennesker med inflammatorisk tarmsygdom.

"Udviklingen af ​​disse celler er sandsynligvis noget, vi vil styrke, da disse celler kontrollerer betændelse på tarmens indre foring," siger Cervantes-Barragan.

"Potentielt kan høje niveauer af tryptofan øge disse immunceller."