Kalium-rige fødevarer kan beskytte mod hjertekar-sygdom
Svesker, bønner, avocado og andre kalium-rige fødevarer beskytter mod at dine blodårer bliver forkalkede og stive.
Det viser nye forsøg på University of Alabama i Birmingham, hvor forskere har undersøgt hvordan lavt og højt kalium-indhold påvirker hjertekar-systemet hos mus.
Resultateren viste, at et lavt indhold af kalium i maden og dermed i kroppen øger risikoen for aortastivhed. Hos mennesker medfører arteriel stivhed en øget risiko for hjertesygdomme og dødsfald.
Forskerne fandt også, at forhøjede niveauer af kalium i kosten (se liste) mindskede vaskulær forkalkning og aortastivhed.
Desuden fandt de ud af den molekylære mekanisme, der ligger til grund for virkningerne af lavt eller højt kaliumindhold i kosten.
Museforsøget er baseret på mus, der er født uden apoliprotein E, hvilket øger deres risiko for hjertekar-sygdomme, når de får en fedtfattig kost.
Ved at fodre dem med forskellige niveauer af kalium konsteterede forskerne, at de mus, der fik mindst kalium, havde en markant stigning i vaskulær forkalkning - populært kaldet åreforkalkning.
Til gengæld havde mus med et højt kalium-indhold i kosten en markant hæmmet vaskulær forkalkning.
Desuden viste der sig en lignende forskel i arteriernes stivhed, som måles ved ekkokardiografi hos levende dyr.
Da forskerne undersøgte hvordan kalium-niveauer påvirkede glatte muskelceller opdagede de, at et lavt niveau medførte forkalkning af dem. Tidligere forskning har vist at forkalkning af de glatte muskelceller i blodkar langsomt forvandler dem til knoglelignende celler.
Undersøgelsen understreger behovet for at overveje kalium til forebyggelse af vaskulære komplikationer ved aterosklerose (åreforkalkning), mener forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet JCI insight.