Skip to main content
logo for klog kost

8 sunde grunde til at spise quinoa

Quinoa er formentlig tidens mest populære nye superfood og er du endnu ikke hoppet med på quinoa-bølgen, så er her mindst 8 sunde grunde til at prøve dem.

{snippet start}

2013 var udråbt til internationalt Quinoa-år af FNs Fødevare og landbrugsorganisation (FAO), men der er al mulig grund til at spise endnu mere quinoa i år.

Botanisk set er quinoa faktisk en slægtning til spinat og roer. Den del vi spiser, er faktisk frøet, der bliver kogt ligesom ris, og grunden til at quinoa er glutenfri.

I forhold til korn som hvede har quinoa et højere fedtindhold og indeholder fedtstoffer som enkeltumættet fedt og små mængder af omega-3 fedtsyren alfa-linolensyre (ALA).

På grund af det højere fedtindhold antog forskerne tidligere, at quinoa nemmere riskerede at blive oxideret, hvorved næringsstofferne blev skadet. Imidlertid har nyere undersøgelser vist, at quinoa ikke bliver oxideret så hurtigt som det kunne forventes pga. sit højere fedtindhold.

Forskerne spekulerer over om det er de mange antioxidanter i quinoa - bl.a. forskellige typer E-vitamin som alfa-, beta-, gamma- og delta-tocopherol samt flavonoider som quercetin og kaempferol - der beskytter mod oxidationen.

1. Komplet protein

Quinoa er hvad der kaldes et komplet protein, hvilket betyder at det indeholder alle ni essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere og derfor skal indtages gennem maden.

2. Antioxidanter

Især de to flavonoider quercetin og kaempferol findes i quinoa i koncentrerede mængder. Faktisk kan koncentrationen af disse to flavonoider være større end i bær som tranebær eller tyttebær.

Nylige undersøgelser har vist at quinoa indeholder en lang liste af anti-inflammatoriske phytonæringsstoffer. Den unikke kombination af anti-inflammatoriske forbindelser kan være forklaringen på dyreforsøg, der viser en nedsat risiko for betændelsesrelaterede problemer hos mus, der dagligt fik quinoa.

Fakta om quinoa

Oversigt over næringsindholdet i quinoa.

Se hele næringsindholdet for quinoa her.

Listen over anti-inflammatoriske phytonæringsstoffer i quinoa indeholder: polysaccharider som arabinaner og rhamnogalacturonaner, hydroxycinnamic og hydroxybenzoesyre, flavonoider som quercetin og kaempferol og saponiner, herunder molekyler afledt fra oleanic syre, hederagenin og serjanic syre. Desuden små mængder af den anti-inflammatoriske omega- 3 fedtsyre, alfa-linolensyre (ALA).

3. Højt fiberindhold

En anden vigtig fordel ved quinoa er, at det har et højt fiberindhold.

En undersøgelse, der så på 4 sorter af quinoa fandt et indhold på mellem 10 og 16 gram fibre pr hver 100 gram rå quinoa.

Det er mere end dobbelt så højt et indhold, som de fleste andre kerner. Kogt quinoa indeholder meget mindre fiber, små 3 gram, fordi det absorberer så meget vand.

Desværre er de hovedsageligt uopløselige fibre, som ikke synes at have de samme sundhedsmæssige fordele som opløselige fibre. Ca. to tredjedele af fibrene er uopløselige, mens 36 procent er opløselige.

Der er mange undersøgelser, der viser, at opløselige fibre kan bidrage til at reducere blodsukkeret, sænke kolesteroltallet og øge mæthedsfornmmelsen samt sikre vægttab.

Læs flere sunde grunde på side 2

antioxidanter, quinoa, aminosyrer, proteiner, kostfibre, glutenfri