hvide og røde quinoa-frø.

8 sunde grunde til at spise quinoa

 

4. Vigtige mineraler

Quinoa har et højt mineral-indhold - især nogle af dem vi ofte ikke får nok af. Det gælder magnesium, kalium, zink og jern.

Problemet er, at quinoa indeholder et stof kaldet phytinsyre, som kan binde disse mineraler og reducere deres absorption.

Men ved iblødsætning af quinoa før madlavningen, kan du reducere fytinsyreindholdet og gøre disse mineraler mere biotilgængelige.

Quinoa har dog også et temmelig højt indhold af oxalat, som reducerer optagelsen af calcium og kan forårsage problemer for visse personer med tilbagevendende nyresten

5. Migræne

Quinoa er fyldt med magnesium, som undersøgelser har vist mindsker migræneanfald. En undersøgelse lod 80 patienter tage enten placebo eller 600 mg magnesium om dagen i tre måneder og konstaterede, at magnesium betydeligt reducerede mængden af migræne-anfald med 40%.

Også indholdet af vitamin B2 i quinoa hjælpe med at forhindre migræne ved at forbedre den måde, energien bliver brugt og skabt i cellerne i hjernen og muskler.

6. Blodtryk

Magnesium har også vist sig at afslappe blodårerne og sænke blodtrykket. Det er i realiteten den samme mekanisme, der er årsag til den mindskede migræne. En gennemgang af tidligere undersøgelse viste i 2012 at tilskud med magnesium reducerede både det systoliske og diastoliske blodtryk. Lavere blodtryk reducerer også risikoen for slagtilfælde.

7. Naturligt glutenfri

En glutenfri diæt kan være sund, så længe det er baseret på fødevarer, der er naturligt glutenfri.

Problemerne opstår, når folk spiser "gluten fri" fødevarer fremstillet med raffineret stivelse i stedet.

De fleste glutenfri produkter, der er lavet af majs-, ris- eller kartoffelmel, mangler de næringsstoffer, som quinoa kan give. Forskere på Columbia University Cøliaki center fandt, at den ernæringsmæssige værdi af en gluten-fri kost blev markant forbedret ved at tilføje havre eller quinoa til måltider og snacks - protein (20,6g vs 11g), jern (18.4mg vs 1,4 mg), calcium (182mg vs 0 mg) og fiber (12,7 g vs 5g).

8. Hjertekar

Quinoa viste sig i en undersøgelse offentliggjort i maj 2014 at reducere en række parametre, der normalt øger risikoen for hjertekar-sygdomme. Den brasilianske undersøgelse fra statsuniversitetet i Sao Paulo undersøgte 35 overvægtige kvinder, der havde passeret overgangsalderen i fire uger, hvor de skulle spise 25 gram quinoa dagligt. Totalt kolesterol faldt med cirka 5 procent, mens det dårlige LDL-kolesterol faldt med cirka 7 procent.

Tre tips til at udnytte quinoas helbredseffekter

Tip 1: Giv rød quinoa en chance. Selv om det som regel er lettere at finde hvid (gul) quinoa i butikkerne er rød quinoa lige så velsmagende - og det ser ud til at have en ekstra fordel: en undersøgelse offentliggjort i august 2012 i tidsskriftet Food & Nutrition Sciences fandt, at røde quinoa-frø havde en meget højere antioxidant kapacitet og indhold af flavonoider end den hvide variant.

Tip 2: Vask quinoa-frøene grundigt under rindende vand for at fjerne saponiner, der er bitre stoffer, som skal beskytte frøene og som også reducerer næringsværdien.

Tip 3: Spiring (iblødsætning) af hele quinoa frø før madlavningen har også vist sig at forbedre deres antioxidante potentiale; dette kan også forbedre den ernæringsmæssige værdi af frøene, da iblødsætning nedbryder fytinsyre, et anti-næringsstof, der er kendt for at hæmme absorptionen af mange vigtige mineraler.

  • 1
  • 2

Tags: antioxidanter, quinoa, aminosyrer, proteiner, kostfibre, glutenfri