Søg på Klog Kost

Broccoli-spirer indeholder stoffer, der i munden smelter sammen til kraftig forebyggende antioxidant.

7 sunde grunde til at spise broccoli-spirer

Broccoli-spirer har et højt indhold af stoffer, der har en lang række helbredende og forebyggende virkninger.

 

Broccoli spirer er lækre i alle grønne salater - lette og mildt smagfulde. Desuden er de rigtig sunde med et højt indhold af vitaminer og forbindelser, der er 10-100 gange så høje som i den endelige broccoli-plante.

Men det er ikke på grund af spirerne næringsindhold, man skal spise dem, men for deres indhold af bioaktive molekyler, der kan påvirke vores gener. Broccoli-spirer indeholder en forbindelse, glucoraphanin, der findes inde i plantecellen. Derudover indeholder plantecellernes membraner et enzym, myrosinase, og kun når plantecellerne tygges kommer de to stoffer i kontakt med hinanden. Det fører til en kemisk reaktion, hvor myrosinase omdanner glucoraphanin til sulforaphane, der har vist sig at fremme anti-cancer og antimikrobiske egenskaber.

Her er 7 sunde grunde til at spise broccoli spirer:

1. Kræftforebyggelse

En undersøgelse fra Ulster University viste, at ca 100 gram spirede grøntsager hver dag beskytter mod DNA-skader, der er årsag til forøget kræftrisiko. http://cebp.aacrjournals.org/content/13/7/1199

En række undersøgelser viser at sulforaphane kan forebygge eller bekæmpe disse kræftsygdomme:

Brystkræft

Sulforaphane hæmmer væksten af brystkræft-stamceller og hjælper samtidig leveren med at fortrænge skadelige gift- og kræftfremkaldende stoffer fra kroppen.

En undersøgelse fra 2007 viste at sulforaphan allerede når brydtvævet en time efter indtagelse.

Læs undersøgelsen her

Prostatakræft

Et forsøg viste i 2009 at broccoli spirer har betydelige hæmmende virkninger på prostata tumorudvikling.

Forskernes konklusion i Pharmaceutical Research kom på baggrund af, at mus fodret med 240 mg broccoli spirer dagligt, udviste en betydelig forsinkelse i prostatatumorvækst.

Læs undersøgelsen her

Læs videre på næste side

  • 1
  • 2