Koffein i sodavand gør dig afhængig
Tilsætning af koffein til sodavand sødet med sukker gør dig afhængig og får dig til at drikke meget mere.
Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra Deakin University i Australien, hvor forskerne har sammenlignet forbruget af sodavand med og uden koffein.
Coca cola hævder at mængden af koffein i cola alene er tilsat for at fremme smagen og at mængderne er så små, at det svarer til en tredjedel af en kop kaffe.
Men ifølge den nye undersøgelse, hvor deltagere frit kunne drikke så meget sodavand med eller uden koffein, som de havde lyst til, så drikker man mere, hvis der er koffein i sodavand.
Undersøgelsen er baseret på et forsøg, hvor 99 deltagere blev delt op i to grupper, som enten skulle drikke en sodavand med eller uden koffein. Sodavandene var sødet med sukker og 30 andre deltagere var først blevet bedt om at vurdere om der var nogen smagsforskel på de to. De kunne ikke smage forskel.
Efter tilfældigt at være sat til enten at drikke den koffeinholdige eller den koffeinfrie sodavand kunne deltagerne i de næste 28 dage frit drikke så meget de havde lyst til dagligt.
Deres daglige forbrug blev registreret hver dag udover at deltagerne nedskrev deres kostvaner og blev bedt om at vurdere smagen af drikken ved starten og slutningen af forsøget.
De 50 deltagere, der var blevet sat til at drikke sodavand med koffein drak i gennemsnit 419 ml (svarende til 785 kJ) dagligt i gennemsnit i løbet af de 28 dage, mens de 49 deltagere, der drak den koffeinfrie sodavand kun drak 273 ml (svarende til 512 kJ) dagligt. Det vil sige at deltagere, der drak den koffein-sodavanden, i gennemsnit drak en lille tredjedel mere.
Og selv om smagspanelet ingen forskel fandt i smagen, så syntes deltagere, der drak den koffein-holdige sodavand en smule bedre om drikken end deltagerne på den koffeinfrie drik.
Alt i alt får det forskerne til at konstatere, at tilsætningen af lave koncentrationer af koffein til sukkersødede sodavand øger forbruget.
De mener derfor at regulering af koffein kan være en effektiv strategi til at mindske forbruget af næringsfattige højenergi fødevarer og drikkevarer.