Skip to main content
logo for klog kost

Så meget forkorter en daglig cola dit liv

Drikker du en halv liter sodavand med sukker dagligt kan det koste dig adskillige år af dit liv, selv om du ikke bliver fed.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere har målt de biologiske forandringer på DNA-niveau og konstateret at det har lige så alvorlige konsekvenser for livslængden som at ryge.

Og det skyldes ikke at sodavand med masser af sukker feder, pointerer forskerne, men at sodavanden eller sukkeret påvirker de såkaldte telomerer, der beskytter kromosomer mod at gå i opløsning.

Undersøgelsen viste, at telomerer, der sidder for enden af kromosomer på samme måde som plastic-stykket på et snørebånd, var kortere i de hvide blodlegemer hos undersøgelsens deltagere, der drak mest sodavand.

Længden af telomerer i de hvide blodlegemer - hvor de lettest kan måles - har tidligere været forbundet med menneskets levetid. Korte telomerer har også været forbundet med udvikling af kroniske sygdomme i alderdommen, herunder hjertesygdomme, diabetes og visse former for kræft.

"Regelmæssig indtagelse af sukkersødede sodavand kan have indflydelse på udvikling af sygdom, ikke kun ved at belaste kroppens metaboliske kontrol af sukker, men også gennem accelereret cellulær ældning af væv," siger Elissa Epel, der er professor i psykiatri ved University of California, San Francisco (UCSF) og hovedforfatter af undersøgelsen, som er offfentliggjort i tidsskirftet American Journal of Public Health.

"Dette er den første demonstration af, at sodavand er forbundet med telomer forkortelse," siger Epel.

"Dette resultat holdt uanset alder, race, indkomst og uddannelsesniveau. Telomer afkortning starter længe før udbrud af sygdom. Yderligere er det muligt, at selv om vi her kun har undersøgt voksne, at sodavand også er forbundet med forkortede telomerer hos børn."

Forfatterne pointerer dog, at de kun sammenlignede telomerlængden og sukkersødet sodavand for hver deltager på et enkelt tidspunkt, og at der derfor principielt ikke kan bevises en årsagssammenhæng. Epel er med til at lede en ny undersøgelse, hvor deltagerne vil blive sporet i ugevis i realtid for at se om man kan konstatere om sukkersødet sodavand påvirker andre aspekter af cellulær aldring. Forkortede telomerer har tidligere været forbundet med oxidativ vævsbeskadigelse, inflammation, og insulinresistens.

Som at ryge

Ud fra den måde telomerlængden i gennemsnit normalt forkortes med alderen beregnede forskerne, at daglig indtagelse af en 20-ounce (lidt over en halv liter) sodavand medførte en biologisk ældning på 4,6 år. Dvs. at man strengt taget risikerer at leve 4,6 år mindre.

Denne effekt på telomerernes længde er sammenlignelig med effekten af rygning eller af ikke at dyrke regelmæssig motion, fortæller Cindy Leung fra UCSF Center for Health and Community samt hovedforfatter af undersøgelsen.

I gennemsnit drak deltagerne i undersøgelsen 12 ounce (svarende til en dåsesodavand) sukkersødet sodavand dagligt, men omkring 21 procent af denne nationalt repræsentative stikprøve drak mindst 20 ounce sukkersødet sodavand om dagen.

{snippet pagead}

"Det er afgørende at forstå både kostfaktorer, der kan forkorte telomerer samt kostfaktorer, der kan forlænge telomerer," siger Leung.

"Her viste det sig, at den eneste drik, der havde en målelig negativ sammenhæng med telomerlængde var sukkersødet sodavand."

Forskerne målte telomerer efter at have indhentet gemt DNA fra 5.309 deltagere i alderen 20 til 65, som havde deltaget i nationens største igangværende sundhedsundersøgelse, kaldet National Health and Nutrition Examination Survey, i årene 1999 til 2002. Ingen led af eller havde haft diabetes eller hjerte-kar-sygdom.

Telomerernes længde blev målt i laboratoriet af Elizabeth Blackburn, ph.d., professor i biokemi ved UCSF og vinder af Nobelprisen i fysiologi eller medicin i 2009 for hendes telomer-relaterede opdagelser.