Søg på Klog Kost

Spis dig fra trætheden

Konstant træt, drænet for energi. Spis rigtigt og få mere energi.Træt, drænet, udmattet…Vi kender alle følelsen af manglende energi og behovet for at få ladet batterierne op. Men du kan gøre noget – du kan i mange tilfælde spise dig fra det.

Mange har problemer med at komme op i gear om morgenen, at være energimæssigt nede om eftermiddagen eller at falde om på sofaen om aftenen. Udmattelsen kan være en konstant følgesvend for mange mennesker, især kvinder men også mange mænd. At være langvarigt træt er et almindelig problem med mange sociale konsekvenser.

Træthed kan komme af mange ting, men mange forskere mener, at dårlig ernæring er en vigtig årsag. Ligesom en sund og velafbalanceret kost modsat kan give din energi et effektfuldt skud.

Flere og små måltider

Mad kan helt sikkert gøre både noget godt og noget skidt for dit energiniveau. Hvis du spiser sundt, og stadig er uforklarligt træt, så prøv at ændre frekvensen af dine måltider. Nogle føler, at de får mere energi ud af flere små måltider i løbet af dagen, mens andre foretrækker at nøjes med tre måltider om dagen.

Måltidets størrelse kan også være forskelligt. Hvis du overspiser konstant, bliver du overvægtig, hvilket går ud over energien. Og det er en selvforstærkende proces. Overvægtige har det med at bevæge sig mindre og derved forbrænde mindre energi.

Andre årsager til træthed kan være for meget alkohol, eller mangel på vitaminer og mineraler. Hos kvinder er jernmangel også et temmelig almindeligt problem.

Her er nogle af de vigtigste tommelregler, hvis du vil spise dig til bedst mulig energi:

Morgenmad:

Mange har den dårlige vane at springe morgenmaden over. Men det medfører, at du bliver ramt af døgnets første energimæssige lavpunkt allerede om formiddagen. Forskning viser, at morgenmad styrker din opmærksomhed og koncentration samt hjælper dig med at smide eventuelle overflødige kilo ved at forebygge overspisning senere på dagen. Døgnets første måltid forebygger overvægt, diabetes og hjertesygdomme.

For at opnå de sunde gevinster ved morgenmad, skal du sørge for at få kulhydrater af hensyn til energien energien og protein for udholdenheden. Her er nogle gode muligheder:

  • Morgenmadsprodukter med frugt og yogurt
  • Fuldkorns toast med peanutbutter og frugt
  • Hårdkogte æg i skiver i et fuldkorns pitabrød
  • Røræg, toast og frugt
  • Havregrød med rosiner
  • Fuldkornsbrød med ost

Undgå at spise sukrede morgenmadsprodukter. Det gør dig mere sulten senere på morgenen.

Komplekse kulhydrater:

Sunde spisevaner stopper ikke om morgenen. En velafbalanceret kost hele dagen er en vigtig kilde til at bevare energien. Selvom kulhydrater har et lidt blakket ry, er de stadig kroppens foretrukne kilde til energi. Diæter med lavt indhold af kulhydrater kan på kort sigt booste energien, men på lang sigt stjæler sådan en kur det fysiske overskud.

Den bedste måde at styrke kroppens potentielle energi er at spise en kombination af komplekse og simple kulhydrater. Komplekse kulhydrater, som forbrændes langsomt, findes i fødevarer som fuldkorn og stivelsesholdige grøntsager som kartofler, squash, græskar og gulerødder.

De simple kulhydrater, der forbrændes hurtigere, findes i frugt, grøntsager og honning. De sørger for at give det hurtige energi-boost. Sukker fra chokoladebarer, sodavand og kager giver også et hurtig energi-spark. Men med det resultat, at man ryger ligeså hurtigt ned igen.

Uden de komplekse kulhydrater til at stabilisere blodsukkeret, mister kroppen hurtigt sin damp. Kost, der er baseret på komplekse kulhydrater, giver ikke de store udsving i blodsukkeret. Og husk, at kulhydraterne skal være fiberholdige, da det betyder, at energien langsomt udløses i kroppen.

Fed energi:

Fedt har også et dårligt rygte. Af gode grunde – for meget af det usunde fedt forbindes med hjertesygdomme, nogle typer cancer og flere kroniske sygdomme. Den rigtige mængde fedt kan dog give maden smag og er samtidig en koncentreret energikilde. Mættet fedt, som er i kød, smør, svinefedt og fløde har vist sig at øge risikoen for hjertesygdomme.

Hvis man skifter det mættede fedt ud med umættet fedt, som man finder i olivenolie, avokadoer, nødder og rapsolie, har det vist sig, at man begrænser risikoen.

Man bør vælge de flerumættede fedtstoffer i grønsagsolier og seafood, og de enkeltumættede, som man finder i olivenolie, nødder og frø. De umættede varianter hjælper med at sænke det dårlige kolesterol i blodet.

Power fra protein:

Fedt og kulhydrater giver kroppen energi, men protein hjælper med at regulere og udløse energien. Protein vedligeholder cellerne, hjælper dem med at vokse, transporterer hormoner og vitaminer og støtter udviklingen af muskelmasse. Muskler og mange hormoner er lavet af proteiner. Vores immunsystem har desuden brug for protein. Gode proteinkilder er kød, fjerkræ, fisk æg, bønner, nødder, soya og fedtfattige mælkeprodukter. En kost, hvor kroppen ikke får proteiner, tapper kroppen for energi.

Værdifuldt vand:

To tredjedele af den menneskelige krop består af vand. Uden vand, kan vi kun leve få dage. Væsken hjælper med at kontrollere kroppens temperatur via sved, det flytter mad igennem tarmene og det giver væde til leddene. Det er også en vigtig del af produktionen af energi-molekyler.

Dehydrering er en af de vigtigste årsager til mangel på energi. Hvis ikke du er velhydreret, bruger kroppen energi på at holde vandet i kroppen. Mange kan enkelt nok regulere deres behov for væske ved at mærke tørst, men for andre kan det være nødvendigt at huske sig selv på at drikke tilstrækkeligt. Særligt i varmt vejr og efter træning, skal man huske at drikke. Visse medicinske behandlinger kræver også større indtag af vand, ligesom en meget fiberrig kost kræver, at man drikker mere.

Hvis du efterlever disse kostregler og holder fast i en velafbalanceret kost, men stadig er træt, så gå til lægen. Visse sygdomme, visse medicinske behandlinger, stress og dårlig søvn kan være årsag til langvarig træthed.