Skip to main content
logo for klog kost

Laks kan sikre børns og forældres nattesøvn

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Mange børn kunne sove bedre og blive bedre til at læse, hvis de spiste - flere - fisk.

Det viser en Oxford-undersøgelse, der har undersøgt, hvordan den langkædede omega-3 fedtsýre DHA påvirker børns søvn.

I et forsøg med 362 børn mellem 7 og 9 år, der var udvalgt fordi de havde læseproblemer, konstaterede forskerne at højere indhold af DHA i blodet medførte bedre søvnmønstre.

Børnene blev tilfældigt opdelt i to grupper, hvoraf den ene fik et dagligt tilskud på 600 mg DHA-fedtsyre i 16 uger, mens den anden gruppe fik et uvirksomt snydestof.

Deres forældre var i forvejen blevet bedt om at udfylde spørgeskemaer om deres børns sovevaner og det viste at fire ud af ti børn havde relativt store søvnproblemer, hvilket ifølge de britiske forskere kan forklare deres læseproblemer.

Ud over problemer med at falde i søvn og ulyst til at komme i seng handlede søvnproblemerne også om jævnlige opvågninger om natten og følgelig træthed om morgenen.

I løbet af undersøgelsen fik forskerne 43 af børnene til at bære en håndledsmonitor, der over fem nætter registrerede deres søvn, og det viste, at børn, der spiste omega-3 tilskud fik hele 58 minutters mere søvn pr. nat og vågnede 7 gange færre pr. nat i forhold til børn, der fik placebo.

Bekræfter tidligere undersøgelser

Undersøgelsen understreger, at jo højere blodets indhold af langkædede omega-3 DHA-fedtsyrer, der er de vigtigste omega- 3 fedtsyrer i hjernen, jo bedre sover børnene, hvilket indebærer mindre modstand mod at komme i seng, færre problemer med at falde i søvn og færre søvnforstyrrelser.

Tidligere undersøgelser har antydet forbindelser mellem dårlig søvn og lavt indhold af langkædede omega- 3 fedtsyrer hos spædbørn og hos børn og voksne med adfærds- eller indlæringsproblemer. Men undsersøgelsen fra Oxford University, der ventes offentliggjort i Journal of Sleep Research, er den første undersøgelse, der har undersøgt sammenhængen mellem søvn og blodets fedtindhold hos raske børn.

"At fire ud af ti af disse børn har søvnproblemer er anledning til bekymring. Kroppens omsætning af omega-3 og omega-6 fedtsyrer har længe været forbundet med reguleringen af søvn. For eksempel har lavere indhold af DHA været forbundet med lavere niveauer af melatonin, og det ville passe med vores konklusion om, at søvnproblemer er større hos børn med lavere niveauer af DHA i blodet," siger undersøgelsens hovedforfatter Professor Paul Montgomery fra Oxford University.

"Tidligere undersøgelser, vi har offentliggjort, har vist, at blodets indhold af omega-3 DHA hos 7-9 årige var alarmerende lav og at dette kunne være direkte relateret til børns adfærd og læring. Dårlig søvn kan meget vel bidrage til at forklare nogle af disse sammenhænge," siger medforfatter Dr. Alex Richardson fra Oxford University.

"Yderligere forskning er nødvendig i betragtning af den relativt lille antal børn, der har deltaget i vores pilotundersøgelse. Men dette studie tyder på, at børns søvn kan forbedres ved DHA kosttilskud og viser endnu en fordel ved højere niveauer af omega-3 i kosten," konkluderer forskerne.