Skip to main content
logo for klog kost

Spis kiwier før sengetid og sov bedre

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Kiwi er tilsyneladende ikke bare sundt for dit hjerte og dine luftveje, men er også godt for din søvn.

Undersøgelser fra Taiwan viser at hvis du spiser kiwier dagligt, forbedres din søvn betragteligt på flere måder.

Resultaterne er baseret på et fire uger langt forsøg, hvor 22 kvinder og to mænd mellem 20 og 55 år dagligt spiste to kiwier en time før sengetid. Deltagerne havde alle søvnproblemer ved forsøgets start.

Deltagerne blev bedt om at skrive søvndagbøger og udfylde daglige skemaer om deres søvnkvalitet samt var iført måleinstrumenter, der målte forskellige aspekter af derees søvn.

Kiwi er fyldt med antioxidant C-vitamin, der medvirker til at styrke immunsystemet og beskyttelsen og reparationer af cellerne. Undersøgelser viser at kiwien kan styrke hjertekar systemet og er gavnligt for børn med luftvejsproblemer.

Forskerne er kun så småt begyndt at forstå sammenhængen mellem antioxidante fødevarer og søvn, men undersøgelser har fastslået en grundlæggende sammenhæng mellem søvn og antioxidanter i kroppen.

{module 120}

Undersøgelser viser, at dårlig søvn er forbundet med lave antioxidantniveauer, men at de forbedres hvis man sover bedre. En række undersøgelser har vist de negative virkninger af obstruktiv søvnapnø på antioxidantniveauet, og at antioxidanten C-vitamin er effektiv til behandling af kardiovaskulære problemer forbundet med søvnapnø.

Højt serotonin-indhold

Men ud over det høje indhold af antioxidanter har kiwier også et højt indhold af hormonet serotonin, der også fungerer som en neurotransmitter og involveret i en bred vifte af fysiologiske processer:

Det har indflydelse på fordøjelsessystem og hjertekarsystemet, hjælper med indlæring og hukommelse samt hjælper med at regulere appetitten og humøret.

Serotonin-mangel har længe været forbundet med depression og humørsvingninger, men har også vist sig vigtig for søvnen. Hormonet har betydning for reguleringen af de forskellige stadier af søvn. Forskning viser, at ændringer af serotonin-niveauet kan fremme eller hæmme søvn.

I det taiwanesisike forsøg konstaterede forskerne, at deltagernes søvn forbedredes på flere forskellige måder - både hvad kvantitet og kvalitet angår - efter at de begyndte at spise kiwier:

  • Folk faldt i søvn hurtigere. Den tid det tog at falde i søvn efter at være gået i seng - faldt med 35,4 procent.
  • Folk sov mere trygt. Opvågning efter at være faldet i søvn - den tid de var vågne efter oprindeligt at være faldet i søvn faldt 28,9 procent.
  • Søvn kvalitet forbedres. Spørgeskemaer, hvor de gav point for god eller dårlig søvnkvaliteten viste en forbedring på 42,4 procent.
  • Søvn effektivitet - en måling af den tid deltagerne faktisk sover i forhold til den tid de tilbragte i sengen - steg med 5,41 procent.
  • Folk sov mere. Deltagerne sov i gennemsnit 13,4 procent mere.