Skip to main content
logo for klog kost
Sure kirsebær, der hovedsageligt bruges i tærter og til anden madlavning har det suverænt højeste indhold af melatonin.

20 melatonin-rige madvarer

Melatonin kan ikke bare hjælpe dig til at sove bedre, men også beskytte mod kræft, fedme og diabetes 2.

{snippet start}

Hormonet skabes hovedsageligt af vores egen krop - specifikt af koglekirtlen i hjernen - når vi befinder os i totalt mørke. Det er et hormonalt signal, der i løbet af natten sikrer at vores krop har en fornuftig døgnrytme. Melatonin er således afgørende for vores søvn, energiniveau og stofskifte.

Hos mange bliver denne proces ofte afbrudt pga. kunstig belysning i løbet af natten, hvilket reducerer vor egen melatoninproduktion - for eksempel har mange mennesker en uvane med at sove med deres lamper, TV eller deres computere tændt, eller med gardinerne fratrukket.

Det er blandt de mange grunde til at det er vigtigt at forsøge at sove i absolut mørke, for at undgå indblanding i genereringen af melatonin.

Opdagelsen af ​​at melatonin-indholdet stiger om natten kom i 1970'erne, hvor man også blev klar over at lys dramatisk reducerede indholdet, selv om det var nat. Melatonin kaldes derfor ofte for mørkets hormon.

Melatonin er også stærkt bundet til vores immunsystem. Vores kroppe heler, mens vi sover, hvor både produktionen af melatonin og antistoffer størst.

At melatonin er en af kroppens vigtigste, egenproducerede antioxidanter blev først opdaget i 1993, da det blev konstateret, at hormonet direkte udrydder frie radikaler og dermed hjælper immunsystemet med at forebygge såvel forkølelser som cancer.

Forbedrer kemoterapi med 50 procent

Melatonin virker desuden med andre antioxidanter for at forbedre den samlede effektivitet af hver antioxidant. Melatonin har vist sig at være dobbelt så aktiv som vitamin E, menes at være den mest effektive lipofile antioxidant.

En dansk gennemgang af melatonins helbredseffekter viste i en artikel i Ugeskrift for læger i maj 2015, at melatonin kan øge kemoterapis effektivitet med cirka 50 procent inden for det første år.

Melatonin oven i den almindelige kemoterapi øger nogle typer kræftpatienters chance for at overleve fra 28,4 procent til 52,2 procent målt over et år.

Undersøgelser har vist, at tilskud ned melatonin kan formindske antallet af frie radikaler, der øger risikoen for inflammation, kræft og hjertekar-problemer.

Men forskningen har vist, at der er masser af fødevarer med melatonin, selv om mange kun har et lille indhold, der i sig selv ikke kan øge indholdet af melatonin i blodet tilstrækkeligt til at sikre en bedre søvn.

Undersøgelser har vist at raske mænds indhold af melatonin i blodet om natten er på mellem 5 og 25 mikrogram svarende til 15.000 nanogram (ng).

{module also berry}

Så meget kan du ikke få fra nogle fødevarer, men du skal også være virkeligt syg for slet ikke at have noget melatonin i blodet, så  mindre kan også gøre det.

Her er 20 madvarer, der er blevet målt til at have det højeste indhold af melatonin.

FødevareMelatonin, ng / 100g
Sur kirsebærsaft koncentrat 17.535
Sure kirsebær 1.350
Valnødder 270
Sennepsfrø 191
Majs 187
Ris 150
Ingefær 142
Peanuts 116
Bygkerner 87
Havregryn 79
Asparges 76
Tomater 53
Frisk mynte 49
Sort te 40
Broccoli 26
Granatæble 21
Jordbær 21
St. Perikon 20
Banan 18
Rosenkål 17

 

{snippet pagead} 

melatonin, kirsebær