Dit tyggegummi kan medføre migræne
Tyggegummi kan måske give en bedre ånde, men til gengæld kan det medføre migræne hos piger.
Det viser en ny overraskende undersøgelse af unges forbrug af tyggegummi og risikoen for migræne, som mange - især piger - lider af i ungdomsårene.
Tyggegummi er så almindeligt blandt unge, at lærere og forældre oftest får hovedpine af at skulle lægge øre til smasken, tyggegummibobler, der knalder eller gammelt tyggegummi under sålen.
Men en undersøgelse fra Tel Aviv University viser, at tyggegummi også giver de unge hovedpine - og at hvis de dropper det i en periode hurtigt får mindre eller ingen hovedpine.
Resultaterne er offentliggjort i Pediatric Neurology og kan hjælpe med at behandle utallige tilfælde af migræne og spændingshovedpine hos unge uden at de skal testes, behandles eller have medicin.
"Ud af vores 30 patienter fik 26 en markant forbedring og 19 blev fuldstændig fri for hovedpine," siger Dr. Nathan Watemberg fra det TAU- tilknyttede Meir Medical Center.
"Vi fik 20 af de 26 patienter til at tygge tyggegummi igen og alle rapporterede et umiddelbart tilbagefald til symptomerne."
Hovedpine er almindelig i barndommen og bliver mere almindelige og hyppige i løbet af ungdomsårene, især blandt piger. Typiske udløsere er stress, træthed, mangel på søvn, varme, videospil, støj, sollys, rygning, mistede måltider og menstruation. Men indtil nu har der været meget lidt medicinsk forskning om forholdet mellem tyggegummi og hovedpine.
Dr. Watemberg bemærkede, at mange patienter med hovedpine dagligt tyggede tyggegummi. Teenagepiger var særligt storforbrugere - en konstatering, der støttes af tidligere studier. Dr. Watemberg opdagede, at når patienterne på hans opfordring stoppede med at tygge tyggegummi fik de det i mange tilfælde betydeligt bedre.
Overbelastet kæbeled
Han bad derfor de 30 patienter mellem seks og 19 år, der havde kroniske migræne eller spændingshovedpine og tyggede tyggegummi dagligt om at holde op med at tygge tyggegummi i en måned.
De tyggede normalt tyggegummi imellem en og seks timer om dagen. Efter en måned uden tyggegummi, 19 af de 30 patienter rapporterede, at deres hovedpine gik helt væk helt og syv rapporteret et fald i hyppigheden og intensiteten af hovedpinen. For at teste resultaterne blev 26 af dem opfordret til at genoptage vanen i to uger. Alle rapporterede at deres symptomer vendte tilbage inden for få dage.
To tidligere undersøgelser, der har vist sammenhæng mellem tyggegummi og hovedpine, har givet forskellige forklaringer. En undersøgelse antydede, at tyggegummi forårsager stress i kæbeleddet. Den anden undersøgelse giver det kunstige sødestof aspartam, der anvendes i de fleste populære tyggegummier, skylden. Overbelastet kæbeled har vist sig at forårsage hovedpine, mens beviserne er blandede når det handler om aspartam.
Dr. Watemberg tror mest på kæbeledsforklaringen. Tyggegummi smager kun af noget i en kort periode, hvilket tyder på at det ikke indeholder meget aspartam, siger han. Hvis aspartam forårsagede hovedpine ville der være mange flere, der fik hovedpine fra light sodavand og kunstigt sødede produkter. Til gengæld fortsætter folk med at tygge tyggegummi lang tid efter at smagen er væk, hvilket er en betydelig belastning af kæbeleddet, som allerede er de mest brugte led i kroppen, pointerer han.
"Enhver læge ved, at overbelastning af kæbeleddet vil forårsage hovedpine. Jeg tror, det er det der sker, når børn og teenagere konstant tygger tyggegummi."
Dr. Watemberg siger, at hans resultater kan bruges med det samme. Ved at rådgive teenagere med kronisk hovedpine til simpelthen at droppe tyggegummiet, kan lægerne give mange af dem med hurtig og effektiv behandling, uden behov for dyre diagnostiske tests eller medicin.