Skip to main content
logo for klog kost

Fiskeolie kan lindre kroniske smerter

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Fiskeolie omdannes i kroppen til et stof som kan lindre såkaldte neuropatiske smerter - kroniske smerter, der f.eks. er opstået efter en operation.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere fra Duke University i North Carolina i museforsøg har vist, at et derivat af DHA (docosahexaensyre), der er en primær ingrediens i fiskeolie, kan berolige og forebygge neuropatisk smerte forårsaget af skader på nerver. Resultaterne er offentliggjort i Annals of Neurology.

DHA er en omega-3 fedtsyre, der findes i fede fisk som laks og makrel og har vist sig at have indflydelse på f.eks. gigt- og hjertekarsygdomme.

Den nye undersøgelse fokuserede på et stof kaldet neuroprotectin D1 = protectin D1 (NPD1 = PD1), der tidligere har vist sig at have indflydelse på mavetarm- og hjernebetændelse.

NPD1 = PD1 er et bioaktivt lipid i vore hvide blodlegemer, og produceres af celler som respons på ydre stimuli.

"Stoffet er afledt af omega-3 fedtsyrer, men er 1.000 gange mere potent til at reducere inflammation," siger Ru-Rong Ji, professor i anæstesiologi og neurobiologi ved Duke University Medical Center og undersøgelsens chefforsker.

{module 120}

Holdet brugte laboratoriemus, der var påført nerveskader, som almindeligvis er forbundet med post-kirurgiske nervetraumer. De behandlede disse dyr med kemisk syntetiseret NPD1 = PD1, enten gennem lokalbehandling (plaster/creme) eller injektion, for at undersøge, om lipidforbindelsen kunne lindre disse symptomer.

Hæmmer signalmolekyler

Deres resultater viste, at NPD1 = PD1 ikke kun lindrede smerten, men også reducerede nervehævelsen efter skader. Dens analgetiske virkning skyldes forbindelsens evne til at hæmme produktionen af cytokiner og chemokiner, som er små signalmolekyler, der tiltrækker inflammatoriske makrofager til nerveceller. Ved at forhindre cytokin og chemokin produktion, beskytter forbindelsen nerveceller mod yderligere skader. NPD1 = PD1 reducerede også neuron signalering så musene følte færre smerter.

Ji mener, at den nye opdagelse har klinisk potentiale.

"Kroniske smerter som følge af større medicinske procedurer, som amputation, hjerteoperationer og brystkirurgi er et alvorligt problem," siger han.

De nuværende behandlingsmuligheder for neuropatisk smerte omfatter gabapentin og forskellige opioider, hvilket kan føre til afhængighed og destruktion af de sensoriske nerver.

På den anden side, kan NPD1 = PD1 lindre neuropatisk smerte ved meget lave doser, og, endnu vigtigere, udviste musene i forsøget ingen tegn på fysisk afhængighed eller øget tolerance overfor lipidforbindelsen.

"Vi håber snart at teste dette stof i kliniske forsøg," siger Ji, der også vil forsøge at teste om DHA gennem kosten kan påvirke smerterne.

"DHA er meget billig, og kan omdannes til NPD1 i en kombination med aspiriner," siger han.