Søg på Klog Kost

Thylakoider i spinat og andre blade giver en større mæthedsfølelse og medvirker til vægttab.

Sådan påvirker spinat og salatblade din vægt

Spinat- og andre salatblade indeholder membraner, der både forhindrer trang til fedt og sukker samt sikrer at du taber dig.

 

Thylakoider er membraner i grønne planters overflader, som er involveret i fotosyntesen og flere undersøgelser har vist, at de sikrer en større mæthed og et markant vægttab hos dyr.

I et nyt svensk forsøg, hvor thylakoider er udtrukket og omdannet til et spinat-ekstrakt, viser at trangen til sukker og fedtrige fødevarer falder med helt op til 95 procent og øger vægttab med 43 procent.

Undersøgelsen viser, at thylakoider styrker kroppens produktion af mæthedshormoner og undertrykker sulten efter usunde fødevarer, hvilket fører til en bedre appetitkontrol, sundere spisevaner og øget vægttab.

"Vores analyser viser, at det at have en drink, der indeholder thylakoids før morgenmaden reducerer cravings og holder dig følelsen mere tilfreds hele dagen," siger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicin og fysiologisk kemi ved Lunds Universitet.

Undersøgelsen er baseret på 38 overvægtige kvinder og foregik over en tre måneders periode. Hver morgen før morgenmaden drak deltagerne en grøn drik. Halvdelen af kvinderne fik 5 gram spinatekstrakt og den anden halvdel, kontrolgruppen, fik en placebo-drik.

Deltagerne vidste ikke hvilken gruppe de tilhørte - den eneste vejledning, de fik, var at spise en varieret kost, herunder tre måltider om dagen og ikke at starte på en anden diæt.

Tabte fem kilo

"Undersøgelsen viste, at kontrolgruppen i gennemsnit tabte 3,5 kg, mens den gruppe, der fik thylakoider tabt 5 kg. kvinderne, der fik thylakoid, syntes også, at det var nemmere at holde sig til tre måltider om dagen. Og de havde ikke nogen trang (til hurtige sukker- eller fedt kicks, red.)," siger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Nøglen er den følelse af mæthed og undertrykkelse af sult efter sukker eller fedt i forhold til homeostatisk (balanceret) sult, der er baseret på vores basale energibehov. Moderne forarbejdede fødevarer nedbrydes så hurtigt, at de hormoner i tarmene, der sender mæthedssignaler til hjernen og undertrykker pludselig madtrang, ikke kan holde trit. membranerne i de grønne blade bremser fordøjelsesprocessen, hvilket giver tarm-hormoner tid til at blive frigivet og kommunikere til hjernen, at vi har fået tilstrækkeligt.

"Det handler om at gøre brug af den tid, det tager at fordøje vores mad. Der er intet galt med vores fordøjelsessystem, men det virker ikke godt med de moderne "fortyggede" fødevarer. Thylakoider forlænger fordøjelsen og skaber en mæthedsfornemmelse. Dette betyder, at vi er i stand til at holde os til den kost, som er den rigtige for os - uden at ty til snacks og unødvendige fødevarer som slik, chips og lignende," siger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Spørgsmålet er hvor mange salatblade man så skal spise, hvis man ikke har adgang til et ekstrakt med ekstra thylakoider. Der er ikke lavet undersøgelser, der viser om mængden af thylakoider bliver påvirket af at blive kogt, så foreløbig må anbefalingen være at spise rigelige mængder rå salatblade.