Søg på Klog Kost

Derfor tager kvinder mere på end mænd

Et enzym i fedtvæv sætter gang i hormonale reaktioner, der rammer kvinder hårdere end mænd.
 

Hvorfor tager kvinder på, hvis de spiser en krumme fra en kage, mens mænd kan spise hele kagen uden at tage på. Det er der nu kommet en forklaring på. Det er ganske enkelt ren kemi.

En ny amerikansk undersøgelse viser at en kost med højt fedtindhold udløser kemiske reaktioner i hunmus, som kan forklare, hvorfor kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at få fedt på maven efter at have spist for meget mættet fedt. Undersøgelsen kaster også lys over, hvorfor kvinder tager på efter overgangsalderen.

Forskere identificerede kemiske reaktioner i hunmus, der starter med aktivering af et enzym og ender med dannelsen af visceralt fedt - fedt, der akkumuleres omkring indre organer og er knyttet til en højere risiko for type 2-diabetes, hjertesygdomme og kræft.  

Enzymet producerer et kraftfuldt hormon, som derefter sætter gang i dannelsen af viscerale fedtceller. Kilden til dette hormon er vitamin A.  

Slankekur kun for kvinder

Dette enzym ser ud til at blive aktiveret i højere grad hos kvinder end hos mænd. det viste sig blandt andet ved at da forskerne genetisk ændrede mus ved at fjerne enzymet, forblev hunmusene tynde, især i maveregionen, selv når de fortsatte med at spise en masse fedt. Hanner uden enzymet udviklede også mindre fedt, men effekten var langt mindre markant end hos hunnerne.  

Resultaterne tyder på, at enzymet kan være et mål for en kønsspecifik slankekur.  

- Hvis du spørger de fleste mennesker, hvad de tror forårsager fedme, ville de nok sige "for meget mad" og "en stillesiddende livsstil". Men der er altså også genetiske faktorer, der fortæller kroppen hvad den skal stille op med fedt, siger Ouliana Ziouzenkova, assisterende professor i human ernæring ved Ohio State University og hovedforfatter af undersøgelsen, der netop er offentliggjort online i tidsskriftet Diabetes.

Øger tilmed fedtforbrænding

Yderligere forsøg viste, at fedtceller hos hunmus, der mangler enzymet tilmed kan producere proteiner, der omdanner fedt til varme, hvilket betyder, at fedt hos disse kvinder bliver brændt væk.  

Forskere har også undersøgt fedtvæv fra fedmeopererede patienter og fundet ud af at det samme enzym var til stede i menneskevæv, og dets niveauer var markant højere i celler fra fedt omkring organerne hos overvægtige kvinder sammenlignet med celler fra magre kvinder.

Endelig antyder undersøgelsen, at østrogen undertrykker enzymets aktivitet, hvilket kan forklare, hvorfor postmenopausale kvinder med nedsat østrogen i deres organer har en tendens til at ophobe fedt på  maven.

Den hormonelle virkning på disse mus handler delvist om hvordan den kvindelige krop behandler vitamin A, der omdannes til en række forbindelser, blandt andet et molekyle, der understøtter forbrændingen af fedt til energi, samt retinsyre, der er hormonet, som i denne undersøgelse har vist sig at danne organfedt.

Forskerne konstaterede, at en kost med højt fedtindhold nedbryder det fedtforbrændende molekyle og fører til aktivering af enzymet og produktion af retinsyre, der slutter i udviklingen af visceralt fedt.

Enzym årsag til fedtophobningen

For et år siden identificerede Ziouzenkovas laboratorium det ene af disse enzymer, der fører til fedtophobning: aldehyddehydrogenase 1, eller Aldh1a1.

I den aktuelle undersøgelse udførte hun og kolleger adskillige eksperimenter på mus for at spore de reaktioner, der fulgte aktivering af dette enzym. 

Forskerne sammenlignede normale mus med genetisk ændrede mus, der manglede enzymet over næsten et år mens de spiste fed mad.

Normale han- og hunmus tog på i vægt, og som forventet udviklede hunnerne mere visceralt fedt, der omgiver organer end hannerne, en tendens man også kender hos mennesker, der spiser fed mad.

Situationen er omvendt når mænd og kvinder ikke spiser for meget fed mad. Så er det mændene, der tager mere på omkring maven.  

I forsøget udviklede hanmusene uden enzymet mere fedt end hunmusene, der stort set forblev tynde, selv når hunnerne spiste mere mad end hanmusene. Forskerne fastslog, at uden Aldh1a1 producerede hunnerne ikke retinsyre, og det beskyttede dem mod visceralt fedt. Hannerne blev derimod ved med at kunne producere retinsyre.  

Forskerne analyserede derefter de proteiner i fedtvæv hos mandlige og kvindelige mus, der manglede enzymet, og konstaterede, at det kun var hunnernes fedtceller, der indeholdt høje niveauer af et protein, som frigiver fedt fra fedtceller til  fedtforbrænding.

Protein brænder fedtet væk

Denne frigivelse førte til produktionen af et andet protein, der konverterer fedt til varme - altså kort sagt brænder fedt væk.  

- Uden produktion af hormonet retinsyre, forbrænder kvinder fedt og bruger energi i form af varme. Det er derfor de forbliver tynde, siger Ziouzenkova.

- Og denne proces rammer især visceralt fedt.   Forskerne bortopererede senere ovarierne fra mus for at teste, om østrogen kunne relateres til visceral fedtproduktion hos kvinder. Så snart dyrene blev menopausale og ikke producerede østrogen, begyndte de at producere retinsyre, hvilket førte til visceral fedtproduktion.  

- Østrogen beskytter altså hunmus fra både hormonal og delvis kost-relateret fedme. Dette betyder at østrogen undertrykker aktivering af fedme-fremkaldende hormoner, og så snart vi mister østrogen i overgangsalderen, begynder det viscerale fedt at vokse, siger Ziouzenkova.  

Et andet forsøg, der tillod forskerne at måle hormonproduktionen specifikt, viste at hunmus på en regelmæssig kost næppe producerer retinsyre. Men kvinder på en fedtrig kost producerede høje niveauer af hormonet og til gengæld fik en ni-dobling af visceralt fedt sammenlignet med visceralt fedt hos mænd på en fedtrig kost.

Det var det afgørende bevis på, at en fed kost udløser denne kaskade af reaktioner, der for fedtet omkring organerne til at vokse.  

Fordi de humane fedt vævsprøver forskerne analyserede også viste forhøjede niveauer af Aldh1a1 i celler udvundet fra væv hos fede kvinder, "kan det være, at det, vi har opdaget om dette hormons betydning for visceral fedme hos mus også gælder for mennesker, siger Ziouzenkova.  

Fedt starter hormonregulering

- Så snart en kvinde spiser fed mad, tænder en mekanisme til hormonal regulering, der betyder at hun begynder at producere retinsyre og stofskiftet bliver super sparsommelig. Hunnerne vil lagre mere fedt end de brænder, forklarer

- Ved at fjerne Aldh1a1 enzym i visceralt fedt, kunne vi få hunner til at forbrænde mere fedt. Vi gør dem super-metabolisk aktive i stedet.  

Forskerne mener at dette enzym giver mulighed for en køns-specifik behandling for fedme, men kun hvis det gøres meget målrettet. Sletning af enzymet genetisk ville være skadeligt, fordi Aldh1a1 er til stede i alle celler, hvilket betyder at det har flere funktioner.