Skip to main content
logo for klog kost

Fisk vigtigt for dit barns muskelstyrke

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Vil du undgå at dit barn bliver en slapsvans, så er det vigtigt at spise fisk under graviditeten.

Fede fisk er en af de væsentligste kilder til D-vitamin om vinteren, når solen ikke skinner fra en høj himmel. Og en ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism tyder på, at mødre, der har et højere indtag af D-vitamin under graviditeten er mere tilbøjelige til at få børn med stærkere muskler.

D-vitamin er vigtig for at regulere mængden af calcium og phosphat i blodet, samt til at hjælpe celler med at kommunikere.

Kroppens vigtigste kilde til D-vitamin kommer fra sollys, men fødevarer såsom fede fisk, æg, berigede korn og mælkepulver er gode kilder til vitaminet.

Ligesom i Storbritannien er D-vitamin niveauet i Danmark lavt blandt unge kvinder, fordi de spiser for få fødevarer med D-vitamin i vinterhalvåret.

Undersøgelsen efterforskere fra Medical Research Council livsforløb Epidemiology Unit ved , siger, at D-vitamin niveau i Storbritannien er lav blandt unge kvinder.

{module 120}

Forskerne bag undersøgelsen fra University of Southampton i England med Dr. Nicholas Harvey i spidsen råder gravide kvinder til at øge deres indtag af vitamin med 10μg om dagen, men at denne anbefaling ofte ignoreres.

Større gribestyrke

Tidligere forskning har knyttet et lavt D-vitamin til nedsat muskelstyrke hos børn og voksne, men forskerne siger, at der er meget lidt viden om, hvordan et barn kan blive påvirket af deres mors D-vitamin niveau under graviditeten.

For at finde ud af mere, målte forskerne D-vitamin niveauerne hos 678 gravide kvinder fra Southampton Woman Survey 34 uger inde i deres svangerskab.

Fire år efter målte forskerne deres børns greb, styrke og muskelmasse og konstaterede, at mødre, der havde høje niveauer af D-vitamin i uge 34 fik børn med en meget højere gribestyrke i forhold til børn af mødre, der havde et lavt D-vitamin niveau.

Forskerne fandt også, at der var en mindre, men signifikant sammenhæng mellem mødre med høje niveauer af D-vitamin og børn med øget muskelmasse.

Dr. Harvey siger, at resultaterne tyder på, at sammenhængen mellem moderens D-vitamin og barnets muskelstyrke kan påvirke et barns sundhed senere i livet.

"Muskelstyrke topper i de unge år før den falder med alderen og lav gribestyrke i voksenalderen har været forbundet med dårligt helbred, herunder diabetes, fald og knoglebrud.

Det er sandsynligt, at den større muskelstyrke observeret ved 4-års alderen hos børn født af mødre med højere D-vitamin niveauer vil kunne spores ind i voksenalderen, og sikre at de ikke rammes af sygdom forbundet med tab af muskelmasse i alderdommen," siger han.