Skip to main content
logo for klog kost

Spis jordnødder og spar dit barn for allergi

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Gravide bør måske overveje at spise nødder og især jordnødder for at sikre deres børn mod allergier.

Det konstaterer forskere fra Dana Farber Cancer Institute, der har undersøgt sammenhængen mellem mødres indtag af jordnødder under graviditeten og deres børns allergi-risiko.

I USA er antallet af børn med jordnøddeallergi tredoblet indenfor de sidste årtier og også i Danmark er flere og flere børn ramt af forskellige former for fødevareallergier. Også i Danmark rammes flere børn af allergi over for jordnødder, der ikke er en nød, men en bælgfrugt. I modsætning til allergier overfor f.eks. mælk og æg forsvinder allergien ikke med alderen.

Allergiske reaktioner over for jordnødder og nødder kan variere fra mild til livstruende. Men den ny forskning offentliggjort i JAMA Pediatrics tyder på, at gravide kvinder, der ikke er allergiske over for nødder eller bælgplanter og spiser flere af dem under graviditeten, nedsætte risikoen for at deres barn udvikler en allergi over for maden.

{module 120}

Den nye undersøgelse er baseret på mødres opgørelse af deres madvaner. Tilsammen havde de 8.205 børn, hvoraf 308 af dem havde fødevareallergi. Af dem havde 140 allergi overfor jordnødde eller almindelige nødder.

Større tolerance

Børn, hvis mødre ikke havde en allergi, og som spiste flest peanuts eller nødder - dvs. fem gange om ugen eller mere - havde den laveste risiko for at udvikle en allergi over for maden.

Forskerne siger, at deres undersøgelse er i overensstemmelse med teorien om, at tidlig eksponering for allergener "øger sandsynligheden for tolerance" - altså at det reducerer risikoen for at udvikle fødevareallergi i barndommen.

Det samme pointerer Dr. Ruchi Gupta fra Northwestern University Feinberg School of Medicine, der understreger, at kvinder "ikke bør begrænse deres kost under graviditeten."

Selvom han advarer om, at kvinder, der er allergiske over for nødder ikke skal spise dem, pointerer han fordelene ved at kvinder spiser en bred vifte af fødevarer under graviditeten.

"Gravide bør ikke udelukke nødder fra deres kost, da peanuts er en god kilde til protein og også indeholder folinsyre, som kan forebygge neuralrørsdefekter."