Skip to main content
logo for klog kost

Hold dig fra rødt kød før og under graviditeten

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Gravide kvinder og kvinder, der planlægger at blive gravid, bør holde sig fra rødt kød for at mindske risikoen for svangerskabsdiabetes.

Det viser blandt andet en befolkningsundersøgelse fra University of Adelaide Robinson Institute, der underbygger stadig flere resultater, som viser at rødt kød er forbundet med en højere forekomst af svangerskabsdiabetes, der udgør en risiko for både moderens og babyens sundhed.

I en kommentar offentliggjort i tidsskriftet Evidence-Based Nursing skriver undersøgelsens hovedforfatter Philippa Middleton at den nyeste internationale forskning viser, at kvinder, der spiser en masse rødt og forarbejdet kød, også før de bliver gravide, har en betydelig risiko for at udvikle svangerskabsdiabetes.

"Der har været flere rapporter, som forbinder rødt kød med øget risiko for diabetes 2, og nu viser arbejder fra en række forskergrupper på verdensplan at denne sammenhæng med diabetes også gælder graviditeten," siger Middleton.

{module 120}

Positive nyheder

"Selv om det er en alarmerende nyhed, så er der også nogle positive nyheder. Den seneste forskning har vist, at fisk og fjerkræ ikke øger risikoen for svangerskabsdiabetes, og flere grøntsager og protein, der ikke kommer fra kød, er forbundet med en reduceret risiko.

"For eksempel, kan bare lille håndfuld nødder om dagen reducere risikoen for svangerskabsdiabetes med 40 procent."

Middleton siger selvom forbindelsen mellem rødt kød og diabetes er styrket, så forstår forskerne stadig ikke de underliggende mekanismer bag.

"Mere forskning er nødvendig for bedre at forstå, hvorfor dette sker, og hvordan man kan tilpasse kvinders kost og andre livsstilsfaktorer for at forebygge både svangerskabsdiabetes og diabetes 2," siger hun.

"Baseret på de nuværende resultater, bør gravide kvinder eller kvinder, der planlægger at blive gravide overveje at spise mere vegetabilsk protein og nødder samt erstatte rødt kød med fisk og fjerkræ."