Søg på Klog KostEt stort morgenmåltid øger fertiliteten

 

Har du problemer med at blive gravid, så prøv at spise et stort morgenmåltid.

En ny undersøgelse foretaget af forskere på Hebrew University i Jerusalem og Tel Aviv University afslører, at et ordentligt morgenmåltid kan have en positiv indvirkning på kvinder med infertlitetsproblemer.

I de senere år har ernæringsmæssige forskning opdaget, at vores vægt ikke blot påvirkes af mængden af kalorier, men også hvornår vi spiser dem.

Det nye studie undersøgte, om spisetider kunne påvirke kvinder med uregelmæssig menstruation, der skyldtes polycystisk ovariesyndrom (PCOS). PCOS påvirker cirka 6-10 procent af kvinder i den fødedygtige alder og forstyrrer deres reproduktive evner. Syndromet skaber en resistens over for insulin, hvilket fører til en stigning i de mandlige kønshormoner (androgener) , og kan også være årsag til uregelmæssig menstruation, hårtab, acne, fertilitetsproblemer og diabetes.

Forskernes resultater bugger på en 12 uger lang undersøgelse af 60 kvinder, der led af PCOS. De var alle tynde med et BMI under 23 og var mellem 25 og 39 år.

Kvinderne blev inddelt i to grupper og fik lov til at spise omkring 1.800 kalorier om dagen . Forskellen mellem grupperne var timingen af deres største måltid. En gruppe indtog deres største måltid - cirka 980 kalorier - som morgenmad, mens den anden spiste mest til aften. Forskerne ønskede at undersøge, om det påvirkede insulinresistens og hormoner. Kvinderne førte præcise optegnelser over hvad de spiste i de 12 uger.

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Clinical Science, viste bedre resultater for den gruppe, der spiste en stor morgenmad. Blodsukkerniveauet og insulinresistensen faldt med 8 procent, mens den anden gruppe ikke udviste nogen ændringer. Desuden viste resultaterne at testosteron-niveauet faldt med næsten 50 procent i morgenmadsgruppen, mens niveauet for dette mandlige hormon forblev neutralt i aftensmadsgruppen.

Derudover fik kvinderne i morgenmadsgruppen meget nemmere ægløsning end aftenmadsgruppen, hvilket viser, at et solidt morgenåltid fører til en højere fertiliteten blandt kvinde med polycystisk ovariesyndrom.

"Forskningen viser tydeligt, at den mængde kalorier, vi indtager dagligt er vigtig, men timingen for, hvornår vi spiser dem, er endnu vigtigere."