Skip to main content
logo for klog kost

Junkfood-mødre får junkfood-børn

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Junk-food under graviditeten påvirker udviklingen af opioide signalveje i barnets hjerne og ændrer permanent kroppens måde at fungere på efter fødslen.

Opioider er kemikalier, der frigives, når vi spiser mad, der har et højt indhold af fedt og sukker, og som medvirker til frigivelse af belønningshormonet dopamin.

Forskerne bag en ny undersøgelse, der præsenteres på det årlige møde i Society for the Study af Ingestive Behavior, fandt, at genet, der koder en af de vigtigste endogene opioider, enkephalin, var mere aktivt hos børn af mødre, der havde spist junk food.

Denne stigning i enkephalin, som viser sig i forsøg med rotter, giver første gang dokumentation for, at opioid signalvejen er mindre følsom hos børn, der har været udsat for junkfood i maven og under amning.

Sværere at blive tilfreds

Resultatet understreger tidligere forskning, som viste, at mødres junkfood medførte at en mekanisme, der skulle blokere en opioid-receptor, var mindre effektiv til at reducere fedt og sukker indtag hos unger.

At blive mindre følsom over for opioider betyder, at personer, hvis mødre spiste store mængder junk-food under graviditeten og mens de ammede, er nødt til at spise mere junkfood for at opnå den samme tilfredshedsfølelse som mad med et højt fedtindhold eller højt sukkerindhold giver.

"Resultaterne af denne undersøgelse vil gøre det muligt bedre at informere gravide kvinder om de varige effekter af deres kost på udviklingen af deres barns madvaner og risiko for negative metaboliske resultater," siger Jessica Gugusheff fra FoodPlus forskningscenter ved University of Adelaide, der står bag forskningen.