Skip to main content
logo for klog kost

Fem kopper kaffe halverer chancen for succes med kunstig befrugtning

{module Google Artikel Billedtop}

Chancen for at få et barn efter kunstig befrugtning falder drastisk, hvis man drikker over fem kopper kaffe dagligt. Fem kopper kaffe dagligt halverer chancen for at få et barn via kunstig befrugtning.

Det viser en stor dansk undersøgelse af 4.000 kvinder, der har fået en såkaldt IVF-eller ICSI-behandling. IVF omtales populært som reagensglasbehandling og ICSI er en variant af den.

Forskerne bag sammenligner de mange kopper kaffes virkning med de skadelige virkninger af rygning.

Undersøgelsen blev præsenteret 3- juli på det årlige møde i ESHRE af Dr. Ulrik Schiøler Kesmodel fra Fertilitetsklinikken på Århus Universitetshospital. Resultaterne viste, at fem eller flere kopper kaffe om dagen reducerer klinisk graviditet med 50% og levende fødsel med 40%.

Overrasket over risikoens størrelse

- Selvom vi ikke var overrasket over, at indtagelse af kaffe synes at påvirke graviditetsrater for IVF, blev vi overrasket over størrelsen af effekten, siger dr Kesmodel.

Forbindelsen mellem koffein og fertilitet er blevet undersøgt tidligere med modstridende resultater. Nogle undersøgelser har fundet en øget forekomst af spontan abort hos kaffedrikkere, men andre undersøgelser har ikke.

Ligeledes har en analyse af tidligere undersøgelser fra 2009 ikke fundet tilstrækkelige beviser til at be-eller afkræfte effekten af koffein på graviditetens udfald.

Men en meget citeret undersøgelse fra 2004 viste, at det tog meget længere tid at blive gravid, når kvinder drak mere end seks kopper kaffe eller te om dagen, eller når den mandlige partner drak mere end 20 genstande alkohol om ugen.

Den seneste danske undersøgelse, som blev udført i en stor offentlig IVF klinik, var en prospektiv opfølgning af 3959 kvinder, der havde fået IVF- eller ICSI-behandling. Oplysninger om kaffeforbrug blev samlet i begyndelsen af behandlingen (og i starten af hver efterfølgende cyklus).

Den statistiske analyse blev kontrolleret for forstyrrende variabler som kvindens alder, rygevaner og alkoholforbrug, årsag til barnløshed, BMI, ovariestimulationen, og antallet af hentede embryoner.

Ingen risiko med mindre end fem kopper

Analysen viste, at den "relative chance" for graviditet blev reduceret med 50% hos kvinder, der drak fem eller flere kopper kaffe ved starten af behandlingen - og chancen for levende fødsel blev reduceret med 40% (men denne tendens var ikke helt statistisk signifikant). Ingen effekt blev observeret, når patienterne drak mindre end fem kopper.

I deres konklusion, sammenlignede forfatterne den negative virkning af fem kopper kaffe "med de skadelige virkninger af rygning."

- Der er begrænset evidens om kaffe i litteraturen, så vi ønsker ikke at bekymre IVF-patienter unødigt. Men det synes rimeligt ud fra vores resultater, at råde kvinder til ikke at drikke mere end fem kopper kaffe om dagen, når de er i IVF-behndling, siger Dr. Kesmodel.