Søg på Klog Kost

Fedt forpurrer reagensglas-befrugtning

Reagensglasbørn har en markant større chance for at blive født i live, hvis moderen spiser umættet fedt frem for mættet.Reagensglasfostre har en større chance for at blive født i live, hvis moderen spiser umættet fedt, men mættet fedt kan forpurre at hun overhovedet bliver gravid.

Til gengæld falder chancen for at blive gravid, hvis man spiser - især mættet - fedt i befrugtningsperioden.

Det viser en amerikansk undersøgelse af 147 kvinder, der var i såkaldt IVF-behandling på Massachusetts General Hospital Fertility Center.

In vitro fertilisation (IVF) kaldes på dansk populært for reagensglasbefrugtning og indebærer at et befrugtet æg genopsættes i kvindens livmoderhule.

Studiet undersøgte effekten af de forskellige fedttyper - mættede, enkeltumættede, flerumættede, omega 6, omega 3 og transfedt - på en række prækliniske og kliniske resultater hos kvinder med IVF.

Resultaterne af undersøgelse blev præsenteret 3 juli på det årlige møde i ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) af Dr. Jorge Chavarro, assisterende professor i ernæring og epidemiologi ved Harvard School of Public Health, USA.

Færre æg kunne udtages

Kostens fedtindhold er tidligere blevet undersøgt for dens virkning på evnen til at blive gravid, for eksempel, har et højt indtag af transfedtsyrer været forbundet med infertilitet og abort, mens mættet fedt er blevet relateret til lavere sædkoncentrationer. Men viden om kostens fedtindholds betydning for resultatet af fertilitetsbehandling har været lille.

Resultaterne viste, at indtagelse af mættet fedt var negativt for antallet af modne oocytter, medens flerumættet fedt forbrug omvendt var associeret med tidlige embryon kvalitet.

Efter statistisk analyse blev det konstateret, at man hos kvinder med højere indtag af total fedt kunne hente færre metafase II (MII) oocyter end hos kvinder med laveste fedtindtag.

Den tredjedel af kvinder med det højeste indtag af mættet fedt, havde i gennemsnit 9,3 MII oocytter, mens dem med det laveste indtag havde 11,6 MII oocytter.

- Kun MII oocytter kan bruges til reagensglasbefrugtning, forklarer Charro.

 

- Således kan færre modne oocytter betyde færre embryoner at vælge imellem uanset om det til frisk overførsel eller fremtidig overførsel efter kryopræservering, især blandt kvinder, der reagerer dårligt på ovariestimulationen.

Populært sagt kunne lægerne tage færre æg ud hos kvinder, der spiste mest mættet fedt, mens flerumættet fedt sikrede at den tidlige fosterudvikling gik godt.

Fedt påvirker biologiske sammenhænge

Men samtidig viste resultaterne af undersøgelsen, at kvinder der spiste mest enkeltumættet fedt havde den største chance for at føde et levende barn.

Chancen for en levende fødsel efter ægoplægning hos kvinder med den højeste indtagelse af enkeltumættet fedt var 3,45 gange højere end for kvinder med laveste indtag.

- Vi var ikke helt overrasket over, at forskellige typer af fedt var forbundet med forskellige resultater, siger professor Chavarro.

- Forskellige typer af fedt er kendt for at have forskellige virkninger på biologiske processer, som kan påvirke resultatet af assisteret reproduktion .

- Som f.eks. underliggende niveauer af betændelse eller insulinfølsomhed. Det er dog ikke klart i dette øjeblik, hvilke biologiske mekanismer, der ligger til grund for de sammenhænge, vi fundet.

- Men disse resultater er interessante, det er første gang at vores viden, om fedt i kosten har været knyttet til behandlingsresultatet af reagensglasbefrugtning.

- Derfor er det vigtigt, at vores resultater bliver gentaget i andre undersøgelser før vi kommer med klare anbefalinger om fedt til kvinder, der er i behandling for barnløshed, understreger Charro.