Skip to main content
logo for klog kost

Fede gravide risikerer at føde børn med jernmangel

{module Google Artikel Billedtop}

Overvægtige gravide risikerer at deres barn fødes med helbredsproblemer - blandt andet jernmangel.Overvægtige mødre udsætter deres børn for helbredsfarer, som opstår i livmoderen på grund af fedme.

Flere undersøgeler peger på at helbredsproblemer stammer fra livmoderen, blandt andet en ny undersøgelse af jernmangel hos nyfødte.

Undersøgelsen fra Tufts Universitet i Boston, USA, fokuserede på hepcidin, der er et hormon, som er nøglen til at holde en fornuftig jernbalance.

15 gravide kvinder med et BMI på over 30, hvilket svarer til overvægtig, blev i undersøgelsen sammenlignet med 15 gravide kvinder med et BMI på mellem 20 og 25. I løbet af 3-6 måned blev indholdet af den gravides blod målt og senere sammenlignet med jernniveauet i navlestrengsblod hos deres nyfødte børn.

Forstyrrer overførslen af jern til fostret

Forskerne opdagede at nyfødte med en overvægtig mor, der havde et forhøjet  hepcidin-niveau oftere blev født med jernmangel.

Fede voksne er kendt for at producere højere niveauer af hepcidin sammenlignet med slanke, og forskerne mener, at overproduktion af hormonet forstyrrer overførslen af jern fra mor til barn.

Resultaterne blev for nylig offentliggjort online af Journal of Perinatology.

Under graviditet er hepcidin niveauet normalt på et lavt niveau for at optimere jernoverførsel fra moder til foster.

{module Google Artikel Links Fladest}

 

- Når der er overskydende hepcidin i en celle, binder det til og begrænser funktionen af ferroportin - det protein, der tillader jern at passere gennem cellemembranen og ind i blodbanen, forklarer hovedforfatter Dr. Simin Nikbin Meydani, der er direktør for Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging ved Tufts Universitet (USDA HNRCA).

- Den svage kroniske inflammation, som kan komme af at være overvægtig udløser en unormal immunreaktion med en stigende produktion af proteiner, der øger hepcidin-niveauet, tilføjer Maria Carlota Dao, der er ph.d.-studerende ved ernæringsimmunologi laboratoriet ved USDA HNRCA.

Jern vigtigt for det centrale nervesystem

Da jern spiller en afgørende rolle i dannelsen af det centrale nervesystem, har børn født med jernmangel en større risiko for en forsinkelse af den motoriske og kognitive udvikling.

- Vor viden om indvirkningen af lave jernniveauer på fosteret kommer fra underernærede befolkninger, siger Dr. Sarbattama Sen, der er neonatolog på Tufts Medical Center og assisterende professor i pædiatri ved Tufts University School of Medicine (TUSM).

- Såvidt vi ved er vores undersøgelse den første, der påviser, at fedme kan hæmme jernoverførsel fra mor til barn og giver et indblik i mekanismen bag. Yderligere undersøgelser er imidlertid nødvendige for at bekræfte betydningen af fedme og betændelse under graviditet for hepcidinniveauet og jernbalancen hos nyfødte.

Forfatterne understreger desuden, at mere forskning er nødvendig, før man overvejer at foreslå gravide kostændringer. De fleste vitamintilskud til gravide indeholder 27 milligram jern, hvilket er den daglige mængde, der i øjeblikket anbefales af den amerikanske forening af fødselslæger og gynækologer.

- Under graviditet bør kvinder forsøge at spise en varieret, sund kost og tage de vitaminer, deres læge anbefaler, tilføjer Sen.