Skip to main content
logo for klog kost

Chokolade kan sikre en sund graviditet

Chokolade kan sikre gravide kvinder mod svangerskabsforgiftning, præeklampsi, og sikre en sund moderkage.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Université Laval Quebec City, Canada, hvor forskerne har testet 129 gravide kvinder omkring det tidspunkt hvor risikoen for svangerskabsforgiftning er størst.

Kvinderne blev delt op i to grupper, der fik enten 30 gram flavanol-rig eller 30 gram flavanol-fattig chokolade dagligt i 12 uger. Ved forsøgets start var kvinderne 11-14 uger henne i svangerskabet og de blev fulgt indtil de fødte.

I lyset af tidligere undersøgelser, der viser modstridende resultater for hvordan ​​chokolade under graviditeten påvirker risikoen for præeklampsi ønskede forskerne, at se om flavanoler i chokolade påvirkede risikoen for svangerskabsforgiftning, der i virkeligheden er en kombination af forhøjet blodtryk og udskillelse af æggehvidestof i urinen efter 20. graviditetsuge. 

Kvindernes såkaldte Doppler ultralydsscanninger af deres livmoderarterie var meget unormale, hvilket antyder en forhøjet risiko for svangerskabsforgiftning. Forskerne scannede deres livmoderarterie ved starten af forsøget og efter 12 uger. Dertil målte og vurderede forskerne kvindernes grad af præeclampsia, gestationel hypertension (blodtryk), moderkagens vægt og barnets fødselsvægt.

Resultatet var, at der ikke var nogen forskel i antallet af svangerskabsforgiftninger, gestationel hypertension, moderkagens vægt eller fødselsvægt i de to grupper.

Så mængden af flavanoler gjorde ingen forskel, men til gengæld viste chokoladen sig alligevel at forbedre målinger af kvindernes livmoderarterie, der også signalerer en sund moderkage, hos begge grupper markant i forhold til hvad forskerne forventede hos disse kvinder.

"Denne undersøgelse viser, at chokolade kan have en positiv indvirkning på moderkagen og fosterets vækst og udvikling, og at chokoladens virkninger ikke udelukkende og direkte skyldes indholdet af flavanoler," siger dr. Emmanuel Bujold, en af ​​forskerne på studiet, som blev præsenteret på Society for Maternal-Fetal Medicine's årlige møde i Atlanta.