Skip to main content
logo for klog kost
Gravide kan måske godt tillade sig at spise usundt i starten af graviditeten, hvis de så sørger for at spise sundt i sidste del.

Afhængighed af junkfood kan afværges under graviditeten

Børns afhængighed af fastfood grundlægges allerede delvist af den gravides madvaner, men kan stadig afværges på to tidspunkter .

{snippet start}

Tidligere undersøgelser har vist, at mødre, der spiser junkfood mens de er gravide programmerer deres babyer til at blive afhængige af en fedt- og sukkerrig kost, når de bliver vænnet fra.

Men en helt ny undersøgelse fra University of Adelaide viser, at der er to afgørende tidspunkter, hvor denne afhængighed kan ændres: I den sene del af graviditeten og i anden halvdel af teenageårene.

"Vores forskning tyder på, at for meget junkfood indtaget sent i graviditeten kan være mere skadeligt for barnet end junkfood tidligt i graviditeten," siger dr Jessica Gugusheff fra School of Agriculture, Food and Wine.

"Men den viser også, at junkfood indtaget i de tidlige stadier af graviditeten ikke behøver at påvirke barnet, hvis moderen spiser en sund kost i slutningen af ​​graviditeten."

"Det andet vigtige tidspunkt er ungdomsårene, hvor vi dog har fundet forskelle mellem mænd og kvinder. Vores forsøg viser, at en sund kost i løbet af ungdomsårene kan gøre en fri af afhængigheden af junkfood - men tidlsyneladende kun hos mænd, ikke kvinder."

Behovet for junkfood menes at skyldes en desensibilisering af det normale belønningssystem (opioid- og dopamin-signaler) grundet meget velsmagende sukker- og fedtrig kost. Børn med mindre følsomme belønningssystemer har brug for mere fedt og sukker for at opnå den samme belønning.

"Disse hjerneområder vokser særligt hurtigt i disse afgørende faser og er derfor mest modtagelige for ændringer på disse tidspunkter," siger projektleder Dr. Beverly Mühlhäusler, seniorforsker ved universitetets FOODplus Forskningscenter.

Forskerne mener, at deres arbejde i sidste ende kan gøre gravide kvinder bedre informeret om de langvarige effekt af deres kost på udviklingen af ​​deres barns madpræferencer.

"Det kan hjælpe mødre til at træffe bedre, mere kvalificerede, beslutninger om deres kost, så den er mindst skadelig for barnet," siger dr Mühlhäusler.

junkfood, graviditet, afhængighed