Afhængighed af junkfood kan afværges under graviditeten
Børns afhængighed af fastfood grundlægges allerede delvist af den gravides madvaner, men kan stadig afværges på to tidspunkter .
Tidligere undersøgelser har vist, at mødre, der spiser junkfood mens de er gravide programmerer deres babyer til at blive afhængige af en fedt- og sukkerrig kost, når de bliver vænnet fra.
Men en helt ny undersøgelse fra University of Adelaide viser, at der er to afgørende tidspunkter, hvor denne afhængighed kan ændres: I den sene del af graviditeten og i anden halvdel af teenageårene.
"Vores forskning tyder på, at for meget junkfood indtaget sent i graviditeten kan være mere skadeligt for barnet end junkfood tidligt i graviditeten," siger dr Jessica Gugusheff fra School of Agriculture, Food and Wine.
"Men den viser også, at junkfood indtaget i de tidlige stadier af graviditeten ikke behøver at påvirke barnet, hvis moderen spiser en sund kost i slutningen af graviditeten."
"Det andet vigtige tidspunkt er ungdomsårene, hvor vi dog har fundet forskelle mellem mænd og kvinder. Vores forsøg viser, at en sund kost i løbet af ungdomsårene kan gøre en fri af afhængigheden af junkfood - men tidlsyneladende kun hos mænd, ikke kvinder."
Behovet for junkfood menes at skyldes en desensibilisering af det normale belønningssystem (opioid- og dopamin-signaler) grundet meget velsmagende sukker- og fedtrig kost. Børn med mindre følsomme belønningssystemer har brug for mere fedt og sukker for at opnå den samme belønning.
"Disse hjerneområder vokser særligt hurtigt i disse afgørende faser og er derfor mest modtagelige for ændringer på disse tidspunkter," siger projektleder Dr. Beverly Mühlhäusler, seniorforsker ved universitetets FOODplus Forskningscenter.
Forskerne mener, at deres arbejde i sidste ende kan gøre gravide kvinder bedre informeret om de langvarige effekt af deres kost på udviklingen af deres barns madpræferencer.
"Det kan hjælpe mødre til at træffe bedre, mere kvalificerede, beslutninger om deres kost, så den er mindst skadelig for barnet," siger dr Mühlhäusler.