Lakrids kan give fertilitetsproblemer

Kan du snildt spise en pose lakrids om dagen, så risikerer du ikke bare et højt blodtryk, men også problemer med fertiliteten.

 

Det antyder i hvert fald nye museforsøg, hvor forskere har set på hvordan et stof i lakrids isoliquiritigenin (forkortet iso) påvirker æggestokkenes produktion af steroide kønshormoner.

Undersøgelsen viste, at høje niveauer af stoffet reducerede aktiviteten af vigtige gener, der er involveret i hormonproduktionen. Især aktiviteten af et gen for aromatase, et enzym, der omdanner testosteron til østrogen, faldt med 50 procent eller mere.

Selvom der stadig er behov for yderligere forskning for at bestemme isos virkninger på levende dyr er opdagelsen bekymrende, siger professor Jodi Flaws fra University of Illinois sammenlignende bioforskning og sammen med med forskeren Sharada Mahalingam stod for undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Reproductive Toxicology.

"Generelt medfører et lavere hormonniveau, at de kan få problemer med din evne til at få børn," siger Flaws. 

"Og da østrogen også er vigtigt for sunde hjerner, sunde knogler, et sundt hjerte-kar-system kan et lavt niveau i længere tid medføre problemer med helbredet. Vi har ikke vist, at det er tilfældet, men det kan være en risiko."

Kræft | 12. sep 2014

Flavonoider i appelsiner, te og løg hindrer æggestokkræft

Flavonoler og flavanoner i te, citrusfrugter og frugtsaft, kan nedsætte risikoen for…

"Jeg vil dog alligevel sige, at en over 50 procents reduktion af aromatase hos mennesker er et alvorligt problem for deres frugtbarhed," pointerer Flaws.

Hel lakridsrod og koncentrerede former af iso anvendes i kosttilskud, te, slik og som smagsstoffer i tobaksvarer. Iso markedsføres undertiden til kvinder til lindring af hedeture eller andre symptomer på overgangsalderen, og undersøgelser har vist, at roden har anti-cancer egenskaber i forhold til visse typer brystkræft, prostatakræft og tyktarmskræft, fortæller Mahalingam.

"De samme egenskaber, der gør at iso er effektiv mod visse kræftformer kan også gøre det giftigt for normal vækst og udvikling af æggestokkene," siger Flaws. 

Andre aromatasehæmmere bruges allerede i kræftbehandling til at stoppe væksten af tumorer, som reagerer på østrogen, men lægerne advarer om mulige virkninger på fertilitet hos kvinder i den fødedygtige alder. 

"Anvendelse af iso til at hæmme aromatase kan vise sig at have samme virkning som andre aromatasehæmmere," siger Flaws.

Stoffer i jordbær kan beskytte mod solens skadelige virkninger. Spørgsmålet er om de skal smøres på eller spises.
Kræft | 12. aug 2012

Jordbær beskytter mod solskader

Jordbær er en gudespise om sommeren og det er der tilsyneladende en god grund til.…

De nye resultater er kun det første skridt til forståelsen af iso's mulige påvirkning af fertiliteten, siger forskerne.