Skip to main content
logo for klog kost

Omega-3 reducerer børns adfærdsproblemer

Høje doser med omega-3 kan ikke bare reducere asocial adfærd hos børn, men også deres forældres stress og dårlige opførsel.

{snippet start}

Det viser en ny spændende undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Child Psychology and Psychiatry, hvor forskerne beskriver resultaterne af et forsøg, hvor de gav to grupper på 100 børn en drik indeholdende 1000 mg omega-3 eller placebo i et halvt år.

Omega-3-saften indeholdt 300 mg DHA (docosahexaensyre), 200 mg EPA (eicosapentaensyre), 400 mg ALA (alfa-linolensyre) og 100 mg DPA (docosapentaensyre).

Adskillige tidligere undersøgelser har vist at omega-3, der er langkædede fedtsyrer fra fede fisk som laks, påvirker flere områder i hjernen og på flere måder er afgørende for vort mentale helbred. Mangel på omega-3 forbindes bl.a. med skizofreni, depression, hukommelses- og indlæringsproblemer.

Og denne nye undersøgelse viste, at et dagligt tilskud med 1000 mg omega-3 fedtsyrer ifølge forældrede reducerede 8-16 årige børns udadvendte adfærdsproblemer med 41,6 procent. Denne bedømmelse kom hele seks måneder efter at børnene var stoppet med at indtage omega-3 tilskud.

Undersøgelsen konstaterede også, at forældrenes adfærd var betragteligt forbedret i forhold til kontrolgruppen.

Mindre stressede forældre

"Dette er en meget interessant og veludført undersøgelse. Det er slående, at tilskuddet havde effekt seks måneder efter afslutningen på behandlingen, men ikke var synligt umiddelbart efter afslutning af behandlingen. Og at mere end halvdelen af forbedringen er forbundet med en ændring i forældrenes holdninger," siger David Smith, der er professor emeritus i farmakologi ved Oxford University.

Også i forhold til indadvendte adfærdsproblemer som depression observerede forskerne en reduktion på lang sigt på 68,4 procent.

Reduktioner i forældrenes psykopatiske adfærd fik æren for 60,9 procent af forbedringen i børnenes antisociale adfærd, konkluderede forskerne anført af professor Adrian Raine fra Richard Perry University Departments of Criminology, Psychiatry, and Psychology i Philadelphia.

Omega-3 ser ud til at reducere problemadfærd hos både forældre og børn, hvilket sandsynligvis skyldes at når børnene bliver lettere at håndtere, så bliver deres forældre mindre stressede.

"Det er den første undersøgelse, der har dokumenteret omega-3s langsigtede reduktioner af børn adfærdsproblemer. Fremtidig forskning vil vurdere hvordan effekten vil være på endnu længere sigt, samt hvad den optimale dosis af omega-3 er for at få den optimale virkning."