Skip to main content
logo for klog kost

Æbler og gulerødder gør dig mere tilfreds med livet

Spiser du meget frugt og grønt hver dag bliver du både mere kreativ, glad, nysgerrig og tilfreds med livet.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra New Zealand, hvor forskere har bedt folk om at notere sig deres spisevaner og forskellige psykiske tilstande.

Undersøgelsen er offentliggjort i British Journal of Health Psychology og er baseret på dagbogsoptegnelser gennem 13 dage fra 405 universitetsstuderende, som opgjorde hvor mange portioner frugt og grønt, de spiste dagligt. De noterede også når de spiste desserter og spiste chips eller pommes frites.

Samtidig udfyldte de også dagligt et spørgeskema, der skulle vise hvor kreative, nysgerrige og psykologisk veltilpasse, de følte sig.

Deltagerne skulle f.eks. på en 7 punkts skala erklære sig enig eller uenig i en række spørgsmål. Skemaet kunne have spørgsmål som: "I dag blev jeg engageret og interesseret i mine daglige aktiviteter". Men også andre typer spørgsmål hjalp med at besvare hvordan de havde det den enkelte dag. For eksempel hvordan deres relationer til andre var på hverdage og i weekender.

Større mening med livet

Resultaterne viste at frugt og grønt medførte en større trivsel, nysgerrighed og kreativitet - også i relation til andre. De unge der spiste flest frugter og grønt følte en større mening med livet, kunne nemmere se et formål med det de gjorde, trivedes gennemsnitligt mere, havde mere intense følelser af nysgerrighed og følte sig mere kreative i forhold til unge, der spiste mindre frugt og grønt.

På de dage, hvor de unge spiste flest frugter og grønt, syntes de at livet gav større mening, trivedes bedre, var mere nysgerrige og kreative i forhold til dage, hvor de spiste færre.

"Vi kan ikke konkludere, at sammenhængen mellem frugt og grønt i kosten og tilfredshed med livet hænger direkte sammen," siger forskerne. Det er også muligt, at de positive følelser fik folk til at spise sundere mad.

"På den anden side kan indholdet af mikronæringsstoffer i frugter og grønt give en forklaring på de nyeste resultater," skriver forskerne.

"Mange frugter og grøntsager indeholder højere niveauer af C-vitamin, der er vigtig for produktionen af dopamin. Dopamin er et signalstof, der motiverer og øger engagement," pointerer de.

Dertil kommer at frugt og grøntsagers høje indhold af antioxidanter har vist sig at beskytte mod depression ved at reducere betændelse i kroppen.

Alt i alt mener forskerne at frugt og grønt er vigtigt for at unge mennesker både får det psykisk bedre og en følelse af at der er en mening med deres liv.