Skip to main content
logo for klog kost
Måske kan fiskeolie forebygge risikoen for psykotiske lidelser som skizofreni.

Omega-3 forebygger måske skizofreni

Tilskud med omega-3 kan muligvis fungere som en forebyggende pille, der reducerer børns og unges risiko for at udvikle psykotiske lidelser som skizofreni.

{snippet start}

Det er i hvert fald den meget foreløbige konklusion på et spændende forsøg, der viser en markant reduktion i risikoen hele syv år efter tre måneders tilskud med omega-3.

Resultaterne er netop offentliggjort i Nature Communications og er en opfølgning på en undersøgelse fra 2010, hvor forskere fra University of Melbourne første gang fokuserede på, hvordan omega-3 påvirker udviklingen af ​​psykotiske lidelser.

Fiskeolie indeholder omega-3 fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA), docosahexaensyre (DHA) og alfa-linolensyre (ALA), som er væsentlige elementer i cellemembranerne i vores krop og et fundament for produktionen af ​​hormoner.

I denne undersøgelse har de australske forskere anført af Prof. Paul Amminger analyseret deltagere på 13-25 år, der havde en forhøjet risiko for at udvikle psykoser og skizofreni.

Reducerede risikoen med 75 procent

I alt deltog 81 personer i det randomiserede og dobbeltblindede forsøg; 41 fik fiskeolie i 12 uger, mens den resterende gruppe fik placebo.

Efter de 12 uger blev alle deltagerne overvåget i yderligere 12 måneder og kun to af de 41 i gruppen, der tog fiskeolie, havde fået en psykotisk lidelse.

Men i den anden gruppe var ikke færre end 11 af de 40 deltagere i færd med at udvikle en psykotisk lidelse.

Det kunne være et tilfælde, men det interessante er at da forskerne vendte tilbage syv år efter viste størstedelen i fiskeoliegruppen stadig ikke tegn på en psykotisk lidelse.

Kun fire ud af de 41 deltagere i denne gruppe var i færd med at udvikle eller havde fået en psykotisk lidelse, mens tallet var hele 16 deltagere i placebo-gruppen.

Hvis det skyldes de tre ugers omega-3 tilskud syv år tidligere er det lig en reduktion i risikoen på omkring 75 procent.

{module also fedt}

"Skizofreni er en væsentlig årsag til invaliditet, men tidlig behandling har været knyttet til bedre resultater. Vores undersøgelse giver håb om, at der kan være alternativer til antipsykotisk medicin," siger prof. Amminger ifølge avisen The Guardian.

Det er dog tydeligt, at forsøget havde for få deltagere til at man kan drage nogle større konklusioner.

Især de to omega-3 fedtsyrer DHA og EPA har i adskillige undersøgelser vist sig at have en positiv effekt på flere områder af hjernen, der hænger sammen med angst, nervøsitet og depression.

omega-3, skizofreni, DHA, EPA