Skip to main content
logo for klog kost
I modsætning til lykkepiller ser blåbær ikke ud til at påvirke neurotransmitteren noradrenalin negativt.

Blåbær kan påvirke PTSD positivt

Blåbær kan være en mere effektiv måde end medicin til at reducere posttraumatisk stress (PTSD).

{snippet start}

Det tyder i hvert fald en ny undersøgelse fra Louisiana State University, hvor forskere har testet blåbær på rotter med PTSD.

I Danmark antager Psykiatrifonden at en procent (ca. 55.000) af befolkningen lider af PTSD, der kan skyldes at de enten selv har været indblandet i eller bevidnet en ulykke, legemsbeskadigelse eller et voldeligt overfald.

De kan opleve flashbacks, mareridt og nervøsitet blandt andre symptomer, der påvirker deres evne til at fungere i hverdagen.

Ifølge forskerne på Louisiana State University savnes der effektiv medicin mod PTSD, som hovedsageligt behandles med lykkepiller (SSRI-præparater) og anden antidepressiva.

PTSD øger blandt andet niveauet af neurotransmitteren noradrenalin (NA) og forskernes tidligere forsøg har vist, at SSRI-præparater både øger niveauet af serotonin (5-HT) og NA og at den øgede stigning i NA kan nedsætte virkningen af ​​SSRI-behandlingen.

I den nye undersøgelse ønskede de at undersøge hvordan blåbær påvirker neurotransmitter-niveauet i et forsøg med rotter, der var påført PTSD ved at blive placeret tæt på en kat i en time.

Forskere fodrede nogle af rotterne med en kost med to procent ekstra blåbær, mens andre rotter med PTSD ikke fik ekstra blåbær. En tredje kontrolgruppe havde ikke PTSD og fik en kost uden blåbær.

Forskerne konstaterede, at de rotter med PTSD, der ikke fik blåbær havde en forudsigelig stigning i NA og 5-HT-niveauerne i sammenligning med kontrolgruppen. Men PTSD-rotter, der fik blåbær havde en gavnlig stigning i 5-HT-niveauerne, mens deres NA-niveauer ikke blev påvirkede, hvilket tyder på, at blåbær effektivt kan modulere neurotransmittere i PTSD.

blodtryk, stress, PTSD, lykkepiller