Skip to main content
logo for klog kost
Adskilige næringsstoffer har vist sig at kunne påvirke psykiske lidelser.

Psykiatere bør udskrive recepter på sund mad

Kosten er afgørende for at undgå og helbrede psykiske problemer, mener internationale forskere, der har gennemgået de tilgængelige undersøgelser om sammenhængen.

{snippet start}

Depression er en af de mest almindelige psykiske problemer, som utallige undersøgelser har vist er påvirket af kosten.

Forskerne anført af University of Melbourne og Deakin University skriver i en artikel i The Lancet Psychiatry, at det er på tide at psykiatere, eksperter i folkesundhed og politikere anerkender og inddrager kost og ernæring som vigtige elementer for mental sundhed.

Den nuværende tilgang, hvor psykiatere stort set kun tænker i at udskrive medicin, står, ifølge artiklens hovedforfatter dr. Jerome Sarris fra University of Melbourne og medlem af International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR), med et stort problem, fordi den nuværende fokusering på medicin kun har udviklet beskedne fordele i håndteringen af dårlig mental sundhed

"Selv om årsagerne til mentale problemer er komplekse, er der nye og overbevisende beviser for, at ernæring er en afgørende faktor for, at så mange har mentale lidelser. Og det tyder på, at ernæring er ligeså vigtig for psykiatri som det er for hjertekar-systemet , endokrinologi og gastroenterologi," siger dr. Sarris.

"I de sidste par år er der påvist betydelige forbindelser mellem den ernæringsmæssige kvalitet og den mental sundhed. Ordentlige videnskabelige undersøgelser har givet vigtige bidrag til vores forståelse af den rolle, som ernæring har på mental sundhed," siger han.

Forskernes gennemgang af tidligere undersøgelser viste, at der, ud over generelle anbefalinger om at forbedre kosten, er beviser for, at man kan udskrive recepter på næringsstoffer mod psykiske lidelser.

Undersøgelser viser, at mange af disse næringsstoffer har en klar forbindelse til en sund hjerne; det gælder bl.a. omega-3 fedtsyrer, B-vitaminer (især folat og B12), cholin, jern, zink, magnesium, S-adenosylmethionin (SAMe), D-vitamin, og aminosyrer.

"Selv om vi går ind for at man så vidt muligt indtager disse næringsstoffer gennem kosten, kan det også være berettiget at ordinere den kosttilskud," siger dr. Sarris.

Lektor Felice Jacka fra Deakin University og formand for ISNPR bemærker, at mange undersøgelser har vist sammenhænge mellem sunde kostvaner og en reduceret forekomst af og risiko for depression og selvmord.

"Ernæring tidligt i livet fremstår også som en faktor for mental sundhed hos børn, ligesom alvorlige mangler på nogle vigtige næringsstoffer i vigtige perioder for børns udvikling længe har været kendt som årsager til både depressive og psykotiske lidelser," siger hun.

{module also psyken}

En systematisk gennemgang offentliggjort i slutningen af 2014 har også bekræftet en sammenhæng mellem usunde kostvaner og dårligere mental sundhed hos børn og unge.

I betragtning af den tidlige alder mange får depression og angst, peger disse data på, at kostforbedringer kan forhindre opståen af psykiske lidelser.

"Det er tid for klinikere at overveje kost og tilskud med næringsstoffer som del af behandlingen af mentale problemer," understreger dr. Sarris.

omega-3, cholin, psyken, depression, folat, B-vitamin, D-vitamin