Skip to main content
logo for klog kost

Sådan skal du spise for at undgå en depression

{snippet start}

Spiser du rigtigt og taber dig reducerer du din risiko for at udvikle depression.

Selv om det ikke er nogen nyhed at kosten har indflydelse på risikoen for depression, så er den påstand baseret på undersøgelser af deprimerede personer.

Men en ny finsk undersøgelse har fulgt 2000 raske mænd i  op til 20 år for at finde ud af hvilken kost, der har positiv eller negativ indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Og hvis du er ved at blive deprimeret over de evindelige kostråd om at du skal spise mindre rødt kød og mere grønt - ja, så skal du spise mindre rødt kød og mere grønt for at undgå at blive deprimeret.

En kost bestående af grøntsager, frugt, bær, fuldkorn, fjerkræ , fisk og fedtfattig ost viser sig i undersøgelsen at være forbundet med en lavere forekomst af depressive symptomer og en lavere risiko for depression.

Samtidig viste undersøgelse at folat ikke bare er vigtig for gravide kvinder, men også som beskyttelse mod mænds risiko for at udvikle depression. Grøntsager, frugter, bær, fuldkorn, kød og lever er de vigtigste kilder til folat i kosten.

Derudover viste også kaffe sig at være forbundet med en nedsat risiko for depression.

Hold dig fra sukker og pølser

Tl gengæld viste et højt forbrug af pølser, forarbejdet kød, sukkerholdige desserter og snacks, pommes frites, færdigretter og sukkerholdige drikkevarer sig at være forbundet med en øget forekomst af alvorlige depressive symptomer.

I modsætning til nogle tidligere observationer, viste den finske undersøgelse ikke nogen effekt af B12-vitamin eller indholdet af omega-3 i blodet på risikoen for at udvikle depression. Og selv om kaffe mindskede risikoen for depression, så havde det samlede koffein-indtag ikke nogen målbar indflydelse på risikoen.

De 2000 deltagere var alle midaldrende eller ældre finske mænd, der blev fulgt i gennemsnitligt 13-20 år, hvor de lavede maddagbøger og jævnligt udfyldte spørgeskemaer om deres madvaner. Dertil indhentede forskerne oplysninger fra Landspatientregistret om deltagernes helbred - bl.a. om de var blevet ramt af depression.

"Undersøgelsen underbygger hypotesen om, at en sund kost har potentiale ikke kun til at afværge en depression, men også i forebyggelse af depression," siger Anu Ruusunen fra Det Østlige Finlands Universitet, hvor hun præsenterede resultaterne af hendes doktorafhandling i ernæringsmæssig epidemiologi.

Læs også: