Skip to main content
logo for klog kost

Tranebær beskytter kvinder mod blærebetændelse

{module Google Artikel Billedtop}

Tranebær kan ifølge en ny analyse forebygge blærebetændelse og urinvejsinfektioner.Den er god nok. Bedstemors ældgamle råd om at drikke tranebærsaft mod blærebetændelse er ikke det rene snak.

Tilbagevendende blærebetændelse er en udbredt lidelse, især blandt kvinder. Og et godt gammelt husråd fra kvinde til kvinde er at drikke tranebærsaft. Nu viser en ny sammenlignende analyse, at alle former for tranebær har en god virkning mod betændelsestilstanden.

Dr. Chih-Hung Wang fra National Taiwan University Hospital og hans kolleger har revideret den tilgængelige medicinske litteratur for at revurdere tranebær-holdige produkters evne til at forebygge urinvejsinfektioner.

Men der skal måske mere end at enkelt glas tranebærsaft til, og det er også muligt, at effekten er bedre for nogle mennesker end for andre. Urinvejsinfektioner er typisk forårsaget af bakterier, der kommer ind i blæren eller nyrerne fra urinrøret.

Symptomer på blærebetændelse
  • Smerte og svien når man tisser
  • At man ofte har tissetrang
  • At man er øm omkring maven
  • Dårligt lugtende og ’mudret’ urin
  • Feber og kuldefornemmelser
  • Kvalme og opkastninger

Forskerne analyserede 13 studier, som involverede 1.600 mennesker. Her sammenfattede man resultater, som viste, at urinvejsbetændelse var 38 pct. sjældnere blandt mennesker, som indtog tranebærprodukter som saft eller i form af kosttilskud.

Visse af de undersøgte havde mere effekt af tranebærrene end andre.

–Tranebær ser ud til at have større effekt blandt kvinder med tilbagevendende anfald, blandt børn og blandt mennesker, som indtager tranebærprodukter mere end to gange om dagen, skriver forskerne.

Undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.